Tim Etchells

FunksjonerRegissør, Skribent, Forsker, Kunstner, Dramatiker
NasjonalitetBritisk
KjønnMann
Eposttim@timetchells.com
Nettstedtimetchells.com - home, forced entertainment

Om Tim Etchells

Tim Etchells (født 1962) er en britisk scenekunstner, som er kunstnerisk leder for performanceteaterkompaniet Forced Entertainment, hvor han blant annet har arbeidet som regissør, dramatiker og tidvis også skuespiller. Ved siden av arbeidet i Forced Entertainment er Etchells en anerkjent akademiker og billedkunstner.

Som billedkunstner arbeider han med foto/video og tekst, gjerne også i bokform. Som akademiker har han publisert en lang rekke artikler og bøker, hovedsakelig om performanceteatersjangeren.

Forced Entertainment mottok Den internasjonale Ibsenprisen 2016.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Mer om Tim Etchells

  Da Forced Entertainment fikk den internasjonale Ibsenprisen i 2016, sa juryen blant annet dette i sin begrunnelse:

  "En del av deres avantgardistiske teaterspråk har fra begynnelsen av bestått i å tøye grensene for det visuelle og å jobbe med barn eller unge, i tillegg til å utvikle samarbeid med andre kunstnere. Forced Entertainment har utviklet et eget teatralt språk som ikke er basert på en representasjon av verden utenfor teaterscenen. Det er snarere et språk som tar inn over seg teatersituasjonens virkelighet som oppdiktet og spekulativ, i tillegg til å være et faktisk og virkelig fysisk rom - et språk de har utforsket i 30 år.

  Fra denne grunnholdningen, og under kunstnerisk ledelse av Tim Etchells, har kompaniet utviklet et nytt forhold mellom utøvere og publikum, og mellom nye fortellerteknikker og nye teatrale uttrykk. Forestillingene til Forced Entertainment er ikke illusoriske, men snarere fantasifulle, ikke politiske som i agiterte, men de gir en ny form for erkjennelse gjennom kunstnerisk praksis. På denne måten manes tilskueren til en opplevelse av å eksistere i en annen verden - den tiden forestillingen varer.

  (...)

  Forced Entertainments virke hviler ikke i en form, en stil eller en tradisjon, men representerer en søkende og fornyende kraft, i stadig kreativ utforskning av hva teatret er og hva det kan være. Og det på en måte som har endret teatrets muligheter. Ikke bare for denne, men også for fremtidige generasjoner av teaterkunstnere. En pris til Forced Entertainment er derfor en pris til hele den dynamiske, utfordrende og kollektive prosessen som teater er, og for det teatret kan være i fremtiden."

  KILDER:

  Ibsen Awards, www.ibsenawards.com, 30.03.16, http://www.internationalibsenaward.com/translations-2016/juryens-begrunnelse-20162/

  Store Norske Leksikon om Tim Etchells, https://snl.no/Tim_Etchells

  Alle tilknytninger

  Medvirket i