Den internasjonale Ibsenprisen 2012

Den internasjonale Ibsenprisen 2012

Den internasjonale Ibsen-prisen ærer en enkeltperson, en institusjon eller organisasjon som har brakt nye dimensjoner inn i drama- og teaterverdenen. Juryen består av ledende skikkelser fra det internasjonale teatersamfunnet. Prisen ble etablert av den norske regjeringen i 2008 og er på 2,5 millioner norske kroner.

Vinnere

 • Heiner Goebbels

  "Heiner Goebbels - teaterskaper, teaterregissør, komponist, musiker, lærer og festivalprogrammerer - er en av de store skapende personligheter i vår tid.

  Han er ansvarlig for en overveldende mengde verk innenfor svært forskjellige uttrykk, og han har hatt dyp innflytelse på teaterarbeidere og musikere.

  Hans teaterarbeid strekker seg fra storskalaarbeider for operahus til en installasjon for teatret, uten skuespillere. Hvert arbeid er grunnleggende ulikt i karakter og form, og hvert er genuint nyskapende. Han er en sann innovatør og hans arbeider faller ikke inn under konvensjonelle definisjoner.

  Han har utforsket og utvidet forholdet mellom teatret og musikken, og slik har han utviklet teatrets elementer på en måte som har åpnet for ny innsikt og nye muligheter. På denne måten har han oppfylt teatrets grunnleggende formål om å utvide måten vi opplever oss selv og verden. I tillegg har han vært en pioner i bruken av teknologi i teatret.

  Hans arbeider har vært vist i mer enn femti forskjellige land, der det har forandret publikumserfaringer og hatt innflytelse på et bredt spekter av scenekunstnere og andre skapende kunstnere.

  Hans arbeids kraft og betydning vil i framtiden øke og ha innflytelse på teatret og teaterproduksjonen i kommende tiår og generasjoner."

  Kilde:

  Den internasjonale Ibsenprisen, internationalibsenaward.com, 16.04.2012, http://www.internationalibsenaward.com/winners/winner-2012/

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)