Therese Bjørneboe

Også kjent som: Eva Therese Bjørneboe

Therese Bjørneboe (f. 1. mars 1963) er en norsk teaterkritiker og redaktør. Bjørneboe har arbeidet som anmelder og redaktør i Klassekampen og som anmelder i Aftenposten. Hun er sjefredaktør for teatertidsskriftet Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift.

Therese Bjørneboe ble tildelt Heddakomiteens ærespris i 2018.

Informasjon

(Objekt ID 3320)
Objekttype Person
Også kjent som Eva Therese Bjørneboe
Født 1. mar. 1963
Funksjoner Redaktør, Skribent, Rådgiver, Kritiker, Journalist, Litteraturviter
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Oslo
Nettsted norsk shakespeare- og teatertidsskrift
Les mer

Heddakomiteen oppga følgende begrunnelse for æresprisen til Therese Bjørneboe:

"Om vi ser tilbake til teatrets opprinnelse, ser vi at teaterkritikken - eller i alle fall det i skrift å reflektere over og diskutere scenekunst og drama - er om ikke akkurat like gammel som teatret, så i alle fall ikke langt ifra. Scenekunsten ledsages gjennom historien av diskurs. Uten denne ville det være vanskelig å gå tilbake og forstå tidligere tiders praksis, like mye som kritikken og refleksjonen har hatt en viktig funksjon i samtiden for generasjoner av scenekunstnere og teaterpraktikere.

I dag er denne diskursen under press. Teatervitenskapfaget er svekket og scenekunstomtaler- og kritikk lever på nåde i hovedstrømsmediene. Noen betrakter det som et forfall, andre ser mer pragmatisk på det, men uansett er vi alle enige om at den skriftlige refleksjonen over faget vårt må opprettholdes, og at når samfunnet rundt oss svikter, så må vi ta skjeen i egne hender.

Heddakomiteen ønsker å hedre en person hvis redaktørgjerning i 20 år har stått helt i sentrum for opprettholdelsen og utviklingen av samtalen om scenekunst. Vi ønsker å gi vår ærespris til en redaktør som mer enn noen annen, og med en nærmest uforståelig arbeidskapasitet, har løftet oss, engasjert oss, fått oss til å sammenligne oss med andre, både her hjemme og der ute – og som ikke minst har oppfordret bransjen til selv å reflektere, skrive og intervjue hverandre, og som har gitt plass til fyldige, godt belagte kritikker. Tidsskriftet hun er redaktør for er blitt kalt et av Europas beste på sitt felt. Det er det sikkert også. Men viktigst er det at det er til for oss.

Vi er dypt takknemlige for den innsatsen som er lagt ned, og det er med stor glede vi overrekker Heddakomiteens ærespris til redaktør av Norsk Shakespearetidsskrift, Therese Bjørneboe."

KILDE:

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 18.06.2018, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2018

Tilknyttet (2)
Medvirket i produksjoner (3)