Mamma og meg og menn

OriginaltittelMamma og meg og menn
VerktypeManus
Publiseringsdato1998
SpråkNorsk

Opphavsperson

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Opphavsrett/Lisens

© Arne Lygre

Om Mamma og meg og menn

Arne Lygre (f. 1968) debuterte som dramatiker med skuespillet Mamma og meg og menn. En enakterversjon av stykket ble vist under Norsk Dramatikkfestival i 1996.

Helaftensversjonen av Mamma og meg og menn hadde urpremiere ved Rogaland Teater 1998. Stykket har etter dette blitt produsert blant annet ved Masken Theatre, Danmark (2000), Addition Théâtre, Frankrike (2006/2007), Badisches Staatstheater, Tyskland (2007/2008) og Agder Teater/av D-MOOR Company (2009).

Mamma og meg og menn handler om tre generasjoner kvinner og deres menn. Historien, fra første til siste replikk, spenner over 60 år. Den er kjapp i formen og de mange tidssprangene er et bilde på hvor fort tiden går, hvordan livet farer forbi og hvordan vi lykkes eller mislykkes i å gripe det.

Mamma og meg og menn handler om lyst, begjær og lengsel. Brått kan det skifte fra gripende øyeblikk til mørk farse. Det handler om livet, døden og kjærligheten - på en måte som har som mål å være både var, poetisk og lattervekkende.

Stykket er oversatt til engelsk som Mother and Me and Men, dansk som Mor og mig og mænd, fransk som Maman et moi et les hommes og tysk som Mama und Ich und Männer.

Det er utgitt i bokform på norsk (Aschehoug, 1998) og fransk (Les Solitaires Intempestifs, oversettelse av Terje Sinding, 2000).