Tusen og en natt / 1001 natt

Boksyklusen Tusen og en natt er en samling av historier fra Sentral-Asia. Historiene stammer fra middelalderen, og er satt sammen til ett hele gjennom en rammefortelling.

Historien starter med at den persiske Shahryar, som er konge på en ikke navngitt øy mellom India og Kina, er så sjokkert over sin kones utroskap at han dreper henne. Han antar at alle andre kvinner også vil være utro, og beordrer vesiren til å skaffe seg en ny brud hver natt. Etter at kongen har tilbrakt natten med henne henrettes hun ved daggry.

Dette fortsetter helt til visirens datter Sjeherasad (også stavet Scheherazade og Shahrazad) går med på å bli Shahryar neste kone. Hun har lagt en plan, og hver natt etter bryllupet forteller hun ham historier. Hun sørger for at hver morgen er kongen spent på hvordan det går videre, og derfor utsetter han henrettelsen slik at han skal få høre fortsettelsen. Til slutt har hun født ham tre sønner og kongen er overbevist om hennes trofasthet. Han opphever derfor ordren om henrettelsen.

KILDE:

Wikipedia. 06.09.2010: http://no.wikipedia.org/wiki/Tusen_og_en_natt

Informasjon

(Objekt ID 6210)
Objekttype Originalverk
Verktype Manus
Kategorier Eventyr