Christian Skolmen

Christian Skolmen er en norsk skuespiller.

Christian Skolmen, født i 1970, gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1995. Han debuterte samme året i Faderen av Strindberg ved Nationaltheatret, og har vært ansatt der siden. I 1997 var han på Torshovteatret der han blant annet spilte Jan Guillous monolog Ondskapen.

Informasjon

(Objekt ID 5705)
Objekttype Person
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Til Christian Skolmens viktigste oppgaver på Nationaltheatret hører Håkon Håkonsson i Kongsemnerne (1996). I 1997, Porthos i Tre musketerer (2001), Orsino i Hva dere vil (Helligtrekongersaften) (2002), Jonatan i Brødrene Løvehjerte (2002) og Dionysos i Bakkantinnene (2004).

I 2000 gjestet han Trøndelag Teater der han spilte tittelrollen i Catrine Telles oppsetning av Peer Gynt. Han har også spilt Bernard i Boeing Boeing i regi av Per-Olav Sørensen og vært med på Kruttårnets oppsetninger. Christian Skolmen har dessuten medvirket i en rekke filmer som Buddy, Monstertorsdag og Ulvenatten, og i TV-seriene Sejer og Kodenavn Hunter.

Christian Skolmen vant Heddaprisen 2010 i kategorien beste mannlige birolle for rollene som Bjørge i Hustyrannen av Christopher Nielsen, regi Anders T. Andersen, Nationaltheatret, Amfiscenen, og Richard Løvehjerte i Ørkenstormer av Thorvald Steen og Tariq Ali, regi Stein Winge, Litteraturhuset. Juryens begrunnelse var som følger:

"Siden han gikk ut av teaterskolen i 1995 har årets vinner vist seg som en skuespiller med stor spennvidde, både på scenen og på filmlerretet. På scenen har han med like stor musikalitet og innlevelse overbevist både som guddommelig helt og som samfunnstaper, og like gjerne i den lettere som i den mer krevende sjanger.

Det er nettopp for denne allsidigheten han hedres i dag: avstanden er stor mellom en infantil, selvsikker avdanket hippie på den ene siden, og en brutal morsbundet middelalderkriger med moralske anfektelser på den andre. Men årets vinner er like suveren og minneverdig som komisk sekstiåtter og som martret hærfører.

Prisen for beste mannlige birolle går til Christian Skolmen for rollene Bjørge i Hustyrannen på Nationaltheatret og Richard Løvehjerte i Ørkenstormer på Litteraturhuset."

Christian Skolmen er sønn av skuespiller Jon Skolmen.

Kilder:

NTO, nto.no, 28.04.2011,

http://www.nto.no/pub/NTO/hedda/?aid=485#NTO

Store Norske Leksikon,

http://snl.no/Christian_Skolmen

Utdanning

Statens Teaterhøgskole (uteksaminert 1995)

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler