Nina Ellen Ødegård

Nina Ellen Ødegård (født 1979) er en norsk skuespiller, som flere ganger har mottatt Heddaprisen.

Nina Ellen Ødegård hadde allerede lang erfaring fra Barneteatret på Rogaland Teater da hun i 1999 kom inn på Statens Teaterhøgskole.

Informasjon

(Objekt ID 5691)
Objekttype Person
Født 2. nov. 1979
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Stavanger
Nettsted Nina Ellen Ødegård
Les mer

Nina Ellen Ødegård begynte på Rogaland Teater da hun var ferdig med Teaterhøgskolen høsten 2002. Hennes første oppgave var rollen som Chris i Seinsommardansen. Våren 2004 var hun først Jenny i den populære Stavangerkomedien Gudlabarnet te na mor, deretter Søsteren i teatrets uroppførelse av Jon Fosses Dei døde hundane.

Senere har hun i Stavanger blant annet spilt Nicholas' søster Kate i Nicholas Nickleby, Margarita i Mesteren og Margarita, tittelrollen i Frøken Julie og Ariel i Stormen. På Oslo Nye Teater har hun tolket rollene som Bess i Breaking the Waves, Nora i Et dukkehjem og datteren Eva i Ingmar Bergmans Høstsonaten. Hun har også medvirket i filmene Play og Alt for Egil.

Nina Ellen Ødegård vant Heddaprisen 2005 i klassen for særlig fremragende scenepresentasjon for rollen som Josie i Måne for livets stebarn av Eugene O'Neill på Rogaland Teater.

Heddajuryen oppga da følgende begrunnelse:

"I år går prisen til en skuespiller som, tross sin relativt unge alder, allerede har latt seg utfordre av flere store oppgaver. Prisvinneren fremstår dermed som av de mest markante kunstnerne på sitt teater. Vi har her å gjøre med en allsidig skuespiller som med samme engasjement gir liv til hovedroller og til mindre sentrale skikkelser, til det klassiske repertoarets mer konvensjonelle rollefigurer og til det moderne teatrets ofte gåtefulle personer.

Igjen, til tross for sin relativt unge alder, har årets vinner rukket å bli en allsidig karakterskuespiller som både i sitt håndverk og i sin kunst fremviser et scenisk engasjement det slår gnister av. Vinneren har en stil, et enormt scenetemperament og en enestående evne til å trekke med seg sine medspillere. Alt dette  kommer til uttrykk i den rolletolkningen som hedres i kveld: En kraftprestasjon, absolutt, men også et mer generelt kjennetegn på en skuespiller med bunnsolide kvaliteter.

Årets pris for Særlig fremragende sceneprestasjon går til kunstneren som ga liv til Josie i Måne for livets stebarn: Nina Ellen Ødegård på Rogaland Teater."

Nina Ellen Ødegård ble også nominert til Heddaprisen 2010 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Kvinne 1 i Vi som er hundre av Jonas Hassen Khemiri, Rogaland Teater, Intimscenen og til Heddaprisen 2016 i kategorien for beste kvinnelige skuespiller for rollen som Carol i A Christmas for Carol (Rogaland Teater 2015).

De samlede skuespillerensemblene i forestillingene Fruen fra havet og Perpleks på Rogaland Teater vant Heddaprisen 2014 i klassen for særlig kunstnerisk innsats. Nina Ellen Ødegård spilte i Fruen fra havet, der hun samarbeidet med Cato Skimten Storengen, Helga Guren, Lars Funderud Johannessen, Glenn André Kaada og Ingrid Rusten. I Perpleks spilte Ingrid Rusten, Ragnhild Mønnes, Svein Solenes og Øystein Martinsen.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Juryen står fritt i om de ønsker å dele ut en Heddapris for særlig kunstnerisk innsats. I år ønsker juryen å dele ut en slik pris. Prisen går ikke til en regissør, scenograf eller dramatiker. Den går heller ikke til en enkelt skuespiller. Basert på to forestillinger ved ett og samme teater går prisen til skuespillerne samlet for deres ensemblespill.

Juryen ønsker å hedre samspillet mellom skuespillerne; den kollektive prestasjonen som løfter den enkeltes sterke rolleprestasjon til teateropplevelser av særlig kvalitet og verdi. En av forestillingene er en klassiker, den andre er et moderne stykke. I begge tilfeller så vi i samspillet en renhet og naturlighet som forutsetter raushet og trygghet i ensemblet. Det fellesskapet er teatrets forutsetning.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til ensemblene i forestillingene Fruen fra havet og Perpleks på Rogaland Teater."

I 2017 fikk Nina Ellen Ødegård Heddaprisen i klassen for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle for rollen som Orlando i Orlando, av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo, Rogaland Teater.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets vinner besitter en stor spennvidde som skuespiller. Hun beveger seg lett og elegant mellom teatrets sjangre og veksler uanstrengt mellom satire, lidenskap og alvor. Sømløst lar hun rollen gli mellom følsom poesi og kjønnslige drifter, enten hun ikler seg en mannlig eller kvinnelig skikkelse. I en forestilling som tar for seg livets helt essensielle spørsmål gjennom flere århundrer, er årets vinner strålende tilstede med et undrende, i blant skarpt og ofte komisk uttrykk som imponerer."

Nina Ellen Ødegård ble nominert til Heddaprisen 2019 for rollen som Marianne i Scener fra et ekteskap, Rogaland Teater.

Nina Ellen Ødegård er gift med skuespiller Anders Dale, som hun spilte mot i Scener fra et ekteskap.

Hun ble nominert for Heddaprisen 2023 i kategorien Beste skuespiller/medspiller for roller i Catch 22 av Joseph Heller, regi Yngve SundvorRogaland Teater.

KILDER:

Sceneweb om Heddaprisen 2005, www.sceneweb.no, 17.10.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23849/Heddaprisen_2005-2005

Heddaprisen 2014, www.heddaprisen.no, 16.06.2014, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1266

Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.10.19, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2019