Hilde Brinchmann

Også kjent somHilde Brinchmann Børresen
Født20. aug. 1983
FunksjonerRegissør
NasjonalitetNorsk
KjønnKvinne

Om Hilde Brinchmann

Hilde Brinchmann (født 20. august 1983) er utdannet teaterregissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm. 

Etter endt utdannelse i 2010 har Brinchmann arbeidet som husregissør ved Riksteatret og satt opp forestillinger blant annet ved Malmø Stadsteater, Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Hålogaland Teater og Svenska Riksteatern.

Hun har stått for norgespremierer på stykker av Christian Lollike, Elfriede Jelinek og Mark Ravenhill. 

Les mer

Tilknyttet

Vis alle

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Mer om Hilde Brinchmann

  Trollmannen fra Oz av L. Frank Baum, nydramatisert og regissert av Hilde Brinchmann for Brageteatret, vant Heddaprisen 2015 i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling.

  Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

  "Teatertilbudet til barn og unge kritiseres ofte for å være kunstnerisk lite ambisiøst og nyskapende: I stedet for eksperimenter velges det tradisjonelle, der publikum vet hva de får, og får det de tror de vil ha. Derfor er det gledelig at flere av årets nominerte på ulikt vis utfordrer våre forventninger til hva barne- og ungdomsteater er, og hvordan det kan gjøres. Årets prisvinner møtte barnas vitebegjær, nysgjerrighet og engasjement for teater med en usedvanlig modig åpenhet, uten å miste grepet om verken magi, regi eller handlingsforløp. En unik og eksklusiv teateropplevelse hvor et fysisk deltakende publikum fikk tildelt sin egen rolle i eventyret.

  Prisen for årets barne/ungdomsforestilling går til Trollmannen fra Oz."

  Mio, min Mio, som Brinchmann regisserte, mottok Heddaprisen 2019 i klassen for beste barneforestilling.

  Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Mio, min Mio:

  "Heddajuryen har notert at mange av sesongens forestillinger har en klar politisk slagside, hvor budskapene snikes inn sideveien og spiller på følelsene til publikum i stedet for å skrike av full hals. Dette er også årets beste forestilling for barn et eksempel på.

  Den tar i bruk lyd, lys, kostymer, masker og scenografi på en måte hvor alt oppleves nytt, forventningsfullt og levende, på tross av mørket som hele tiden ulmer bak, rundt og over oss. Det er teatermøtet i seg selv som får oss til å holde ut ondskapen vi er omsluttet av.

  De sceniske virkemidlene er nydelige og blir brukt så dynamisk tilforlatelige at man først kanskje opplever dem som enkle. Når historien folder seg ut, er det kroppen som først merker hvilken effekt den elegante kombinasjonen av figurteater, fysisk teater, fortellerteater og den slående levende scenografien har. Helt i tråd med det tekstlige forelegget formidler forestillingen hvordan man kan finne håp og trøst i en dyster tid. Det er ikke få voksne som har kommet hulkende ut fra denne sterke barneforestillingen."

  Ingenting, som Hilde Brinchmann regisserte, mottok Heddaprisen 2019 i klassen for beste forestilling for ungdom.

  Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Ingenting:

  "Det er en kunst å skape teater som treffer ungdom på deres egne premisser, og samtidig si noe klokt om de mange vonde valgene som uansett ståsted preger overgangen mellom ung og voksen. Den forestillingen som har imponert mest forener store ambisjoner med nære nyanser, og klarer bragden det er å knytte vanskelig og vesentlig tematikk til enkeltindividet, til tanker om egenverd og framtidshåp. Og det uten å miste sitt publikum av syne. Vi blir trukket inn, moret og underholdt, men i enda sterkere grad opplyst og mentalt mørbanket av et samstemt ensembles originale, sjokkartede og spenningsmettede oppheving av rom og grenser, mellom selvbestemmelse og flokkmentalitet."

  KILDER:

  Heddaprisen, heddaprisen.no, 20.05.2015, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1306

  Heddaprisen, heddaprisen.no, 21.06.2015, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1367

  Heddaprisen, 14.10.19, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2019

  Sceneweb om Heddaprisen, www.sceneweb.no, 14.10.19, https://sceneweb.no/nb/awarding/93019/Heddaprisen_2019-2019

  Alle tilknytninger

  Medvirket i