Sven Nordin

Sven Nordin (født 1957) er en norsk skuespiller. Sven Nordin gikk på Statens Teaterhøgskole fra 1979 til 1981. Nordin debuterte som skuespiller på Oslo Nye Teater høsten 1981 i Johan Borgens VikingerI 1990 ble Nordin ansatt på Nationaltheatret der han bl.a. spilte i Carmen, John Gabriel Borkman, Samfundets støtter, Brand, Keiser og galileer og Romeo og Julie.

Nordin er en meget allsidig skuespiller som også har nådd fram til et stort publikum, både i rollen som Ellings beste venn Kjell Bjarne på scenen og på lerretet, i musikaler som Sugar, I blanke messingen og Svindlere med stil, i soloforestillingene Hulemannen og Pappa, og tv-serier som komiserien Mot i brøstet, såpeoperaen Vestavind og krimserien Rød snø.

Informasjon

(Objekt ID 21224)
Objekttype Person
Født 6. feb. 1957
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Address Kaldbakkveien 3 A, 0953 OSLO
Les mer

Sven Nordin vant både Heddaprisen 2007 i klassen for beste mannelige hovedrolle og Kritikerprisen samme år for rollen som Isak Sellanrå i Markens Grøde av Hamsun/Hartmann/Tørresen på Nationaltheatret.

Elin Høyland sa blant annet dette i sin tale på vegne av Norsk Kritikerlag:

"Så kan ein jo lure, men som mange av oss no er samde om faktisk lot seg gjere - korleis ein skal kunne støype kompleksiteten som ligg i Isak som nærast mytisk figur, og Markens Grøde som historisk-politisk, dystopisk og samtidig nyromantisk storverk.
Og då kjem eg med eit av navna som klarte å overbevise oss om at dette kunne la seg gjere . Sven Nordin. Født 6. februar 1957 i Oslo, og ein av Norges mest kjente skodespelarar på tvers av teater- og tv-scener i nyare tid.

[...]

Og tydeleg ikkje berre i meg, for Sven Nordin skaper i samspel med regissør Hartmann og eit ensemble som overgår seg sjølv, ei førstilling som regelrett rysta oss inn til Isaks tause viten om ein livets verdi som kanskje er i ferd med å gå tapt."

Fullstendig tale kan leses på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

Heddajuryens begrunnelse lød som følger:

"Årets meget allsidige vinner lar seg like gjerne utfordre av musikaler og lystige komedier som av det klassiske repertoaret, og han har også medvirket i filmer og TV-serier. Han får prisen for sin medvirkning i en forestilling som det er meget vanskelig å tenke seg utviklet uten ham i sentrum. Hans brede følelsesregister og hans høyst personlige temperament gjorde hans rolletolkning til en strålende kunstnerisk innsats - og til en kraftprestasjon av de sjeldne!

Prisen for beste mannlige hovedrolle går til Sven Nordin for tolkningen av Isak Sellanrå i Sebastian Hartmanns og Hege Randi Tørressens dramatisering av Knut Hamsuns Markens grøde på Nationaltheatret våren 2007."

Sven Nordin ble utnevnt til ridder i St. Olavs Orden i 2009, for sin innsats for norsk scenekunst.

Sven Nordin var nominert til Heddaprisen 2017 i klassen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for rollen som Ove i En mann ved navn Ove, av Fredrik Backman, regissert av Bjarni Thorsson for Oslo Nye Teater i samarbeid med Riksteatret og Thorsson Produktion.

KILDER:

Heddaprisen

Store Norske Leksikon, snl.no, 06.02.2012, http://snl.no/Sven_Nordin

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 24.11.2010, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/310-teaterkritikarprisen_20062007_sven_nordin

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Utdanning

1979-1981  Skuespillerlinjen ved Statens Teaterhøgskole, Oslo.