John Kristian Alsaker

John Kristian Alsaker (føst 9. april 1949) er en norsk scenograf.

Informasjon

(Objekt ID 18787)
Objekttype Person
Født 9. apr. 1949
Funksjoner Scenograf, Kostymedesigner
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

John Kristian Alsaker var aktiv i 1970-årene ved flere britiske scener, bl.a. National Theatre og Old Vic. Han var scenograf ved Den Nationale Scene i 1976-82, deretter på ved Torshovteatret.

Fra 1984 var han scenograf ved Los Angeles Theater Center, hvor han mottok flere priser for beste scenografi og kostymer bl.a. for Ibsen- og Beckett-oppsetninger, og stod også for scenografien ved Stein Winges gjestespill Kong Lear. Alsaker har vært scenograf for en eller flere oppsetninger ved de fleste av landets teatre. En kan nevne Falstaff, Enigmavariasjoner, Tater!, 40, Woyzeck og Et dukkehjem, Spelemann på taket, Tørres Snørtevold, Faust og Bør Børson jr.

Han har ved Nationaltheatret medvirket i over 50 oppsetninger.

Han har også arbeidet med film og TV, bl.a. flere ganger med filmregissøren Tony Richardson, bl.a. mini-TV-serien Phantom of the Opera 1990, hvor Richardson hadde regien. Videre kan en nevne Gåten Knut Hamsun og Peer Gynt.

Han er fire ganger blitt nominert til Heddaprisen i klassen for beste visuelle design, i 1999 for scenografien til Pinocchio og i 2006 for Alice i eventyrland.

I 2002 fikk han Heddaprisen for scenografien til Antons villfaring og i 2011 delte han Heddaprisen med Torbjørn Ljunggren og Øyvind Wangensteen for scenografi, video og lys til Ti liv, manus og regi Kjetil Bang-Hansen, Nationaltheatret.

I 2011 lød Heddajuryens begrunnelse som følger:

"Prisvinnerne i denne kategorien viser hvilke fantastiske muligheter som ligger i et oppfinnsomt samarbeid mellom scenografi, videoprojeksjoner og lysdesign. Takket være deres magiske skaperevner dundrer Dovre-ekspressen over en av landets minste scener, motorsykler og lastebiler raser oppover smale fjellveier, og vi opplever både rosemalte storgårdsinteriører og NSB-kupeer mens skuespillerne elegant vandrer ut og inn av tidsriktige filmprojeksjoner. Det er helt umulig å skille den ene vinnerens innsats fra den andres – eller den tredjes: De er uløselig knyttet til hverandre.

Prisen går derfor til John-Kristian Alsaker, Torbjørn Ljunggren og Øyvind Wangensteen for henholdsvis scenografi, video og lys til Ti liv, på Torshovteatret."