Jan Sælid

Jan Sælid (født 16. mai 1970) er en norsk skuespiller.  Sælid ble ansatt ved Nationaltheatret i 1996, etter endt utdannelse ved Statens teaterhøgskole. Han ble ved Nationaltheatret til 2002. Etter dette har han arbeidet som frilanser i teater, film og TV.

Jan Sælid mottok Heddaprisen 2017 i klassen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for rollen som Kong Bérenger i Kongen dør, av Eugéne Ionesco. Produksjonen ble regissert av Stein Winge og satt opp på Nationaltheatret.

Sælid fikk Heddaprisen 2019 i klassen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for Havboka, regissert av Ole Anders Tandberg for Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret.

Han ble nominert til Heddaprisen 2021/2022 i kategorien beste mannlige skuespiller/medspiller for for rollen som Ken i The Look, av Susie Wang og Trine Falch, Nationaltheatret.

Informasjon

(Objekt ID 18526)
Objekttype Person
Født 16. mai. 1970
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Les mer

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Sælid i 2017:

"Når alt klaffer, kan en god skuespiller gi inntrykk av at rollen er som skapt for nettopp ham. Likevel vet vi at en slik vellykket tolkning er resultat av møysommelig fordypelse i og utforming av karakteren innenfor den ramme regissøren gir. Og - ikke minst - i samspill med resten av ensemblet. Rollen han får prisen for bærer forestillingen - også fordi han henter kraft til skikkelsen fra medspillernes reaksjoner. Slik blir hans studie i maktmenneskets forfall mangfoldig og intens i skjæringspunktet mellom tragedie og absurd komedie."

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Sælid i 2019:

"Når man står som mest alene og avmakten er på sitt sterkeste, gjenstår kun de største spørsmålene. Det er i denne rollebetingede tilstanden vi finner en skuespiller som makter å skifte ham fra stykke til stykke, og som i dette særlige tilfellet kombinerer upolert fandenivoldskhet med poetisk skjønnhet og ram humor. Han er en detaljenes mester, og benytter hele sitt brede register og en regissørs fint malende visjon til å trenge inn i rollens komplekse gestalt. Fra et helt eget ståsted formidler han så vel den uutgrunnelige klokskapen som gir søkke til stykkets storslagne, men dystre klangbunn, som den stoiske liketilheten som selv ikke dyrekjøpt historisk erfaring makter å temme. Slik skaper han et finmasket og bokstavelig talt fabelaktig nett av dyrisk råskap og menneskelig dårskap, alene på scenen i en uforglemmelig dobbeltrolle."

På Nationaltheatret har Jan Sælid hatt en lang rekke oppgaver, blant dem roller i På solsiden og Reisen til Julestjernen til Verdiløse menn og Kong Lear, Borkman og Kongen dør. Sælid har gjestet andre teatre, inkludert Hålogaland Teater, Rogaland Teater og Trøndelag Teater (Jeppe på Bjerget). Som regissør har Sælid blant annet hatt ansvaret for Ingenting er ingenting (Nationaltheatret 2015). Han er også kjent fra fjernsynsserier som Etaten og NAV.

KILDER:

Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, 16.10.19, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2019

Sceneweb om Heddaprisen, www.sceneweb.no, 16.10.19, https://sceneweb.no/nb/awarding/93019/Heddaprisen_2019-2019

Heddaprisen, heddaprisen.no, 28.06.2022, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2022

Utdanning

Skuespillerlinjen ved Statens teaterhøgskole.