Lisa Charlotte Baudouin Lie

Også kjent som: Lisa Lie

Lisa C. B. Lie (født 31. oktober 1980 i Trondheim) er norsk scenekunstner, skuespiller, regissør, dramatiker og skjønnlitterær forfatter. Lie er utdannet ved Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold (2003), og som regissør fra STDH Stockholms Dramatiske Högskola (2013). 

Lie skaper arbeider som kunstnerisk leder gjennom ulike plattformer knyttet til hennes kunstnerskap som  Lisa Lie/PONR, og tidligere med performanceduoen Sons of Liberty med Stina Kajaso (2003-2010). Nordenfjeldske horlaug er en platform for skapelsen av hemmelige samfunn og sammenhenger, der forestillingen Vake  (2019) inngikk.

Lie debuterte som poet i 2000 med diktsamlingen Forbausende få katastrofer, på Gyldendal norsk forlag og i 2005 utkom romanen Armløs slår tilbake på Forlaget Oktober. Med romanen Armløs Slår Tilbake definerte Lie et blandet innhold av performance og tekst. En samling av Sons of Libertys scenetekster ble utgitt på samme forlag i 2009.

Lisa Lie/PONR ble i 2013 nominert i klassen for beste scenetekst for teksten til produksjonen Blue Motell (2013). Lisa Lie vant Heddaprisen i klassen for særlig kunstnerisk innsats for sitt samlede arbeid med produksjonen. Kenneth Homstad ble nominert til Heddaprisen 2015 i klassen for beste mannlige medspiller for sitt arbeid i Blue Motell

I 2020 vant hun Den nasjonale Ibsenprisen 2020  for sceneteksten Mare.

Informasjon

(Objekt ID 1504)
Objekttype Person
Også kjent som Lisa Lie
Født 31. okt. 1980
Funksjoner Forfatter, Regissør, Skuespiller, Dramatiker, Scenekunstner
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Medlem av Norsk Skuespillerforbund (NSF), Norske Dramatikeres Forbund (NDF), Norsk Forfattersentrum
Epost lisacblie(at)yahoo.no
Nettsted Lisa Lie

Annen info

2000: Vinner av manusutviklingsstipend fra Gyldendal Norsk Forlag for beste innsendte diktmanus.

Les mer

Stina Kajaso og Lisa C. B. Lie sto bak Forlaget Oktober sin utgivelse SONS OF LIBERTYs udistanserte Hongi hjerter og hjerner spiddet av enhjørningens anti-transcendentale regnbågs hallojs rosa horfluff med en twist, en bok som rommer Sons of Libertys scenetekster: Duell: Sons of Liberty II, God Hates Scandinavia: Sons of Liberty III og Swamped in Sensation, samt solostykkene Skogsunderholdning - Talk Softly But Carry A Big Stick (Lisa Lie) og Knif (Stina Kajaso).  Stykket Pre Sang Real: Sons of Liberty IV kan lastes ned som pdf fra samme forlag.

Performanceteater-duoen Sons of Liberty oppsto som et samarbeid mellom scenekunstnerne Lisa Lie og Stina Kajaso etter endt skuespillerutdannelse fra Akademi for Scenekunst i 2003. Sons of Liberty skapte kompromissløs og humoristisk scenekunst i Rabelaisk ånd og har hatt innflytelse på norsk scenekunst gjennom en blanding av pop-kultur, thrash og misantropisk ærlighet. Sammen har de også skapt stunt, videoarbeider og installasjoner.

Lie er scenekunstner og virker som regissør, skuespiller, forfatter og dramatiker. Lies kunstneriske praksis kombinerer disse rollene. Fra 2007 har hun skapt verk gjennom plattformen PONR som kunstnerisk leder der fokuset har vært på å forfølge skapelsen av frirom; andre liv andre steder i den felles hverdagen, med et vell av historiske, kunstneriske og samtidige referanser. Lie er interessert i den irrasjonelle kulturelle arven og motstanden mot det Max Weber formulerte som avfortryllingen av verden gjennom å se på de europeiske og spesielt skandinaviske skikker og spor etter det kultiske, det overtroiske, alle deler av den arv som ofte overses men samtidig gjennomsyrer folketro, folklore, folkelige magiske praksiser og kulturelle skikker (både nåtidige, overlevende og historiske) som igjen informerer vår hverdagslige væremåte og verdisyn på intrikate, og ofte ubevisste, måter. 

Lie har også skapt verk på bestilling fra institusjonsteater i inn- og  utland med samme kunstnerisk utforskende metode. Hun har også virket som regissør og som skuespiller i enkeltprosjekt for institusjoner eller  film- og teaterkunstnere.

Lisa Lie var husdramatiker på Dramatikkens hus i 2014-2015.

Lie er nå i ferd med å avslutte en PHD innen kunstnerisk utviklingsarbeid ved Teaterhøyskolen i Oslo der hun har dykket dypere inn i egen praksis sin relasjon til esoteriske og okkulte teknikkers evne til å skape nye autentiske fortellesteder hos den skapende utøveren. (Det autentiske her definert som gjennomlevd eller erfart).

Lie ble i 2008 nominert til Ut Awards i Trondheim for beste Trønderske skuespiller. Lisa Lie/PONR ble nominert til Heddaprisen 2015 i klassen for beste scenetekst for teksten til Blue Motell, co-produsert av Trøndelag Teater, Black Box Teater, BIT Teatergarasjen og Turteatern/MDT og skuespiller Kenneth Homstad ble nominert som beste mannlige medspiller. Stykket ble også nominert til Ibsenprisen 2014 og Natt&Dags pris for Beste scenekunst 2015 i Trondheim. I Cloni hadde premiere i 2016 og ble nominert til Natt&Dags pris for Beste scenekunst 2016.  

God Hates Scandinavia: Sons of Liberty 3 ble tildelt Morgenbladets Gabler-pris for årets forestilling 2006.

Juryen oppga følgende begrunnelse:
"Sons of Liberty III: God Hates Scandinavia (Black Box)Sons of Liberty består av Stina Kajaso og Lisa Charlotte Baudoin Lie – enpowerduo som fikk stor oppmerksomhet i fjor høst for sin ville fruktkrigog selvmordsharselas i Duell. Likevel er det med årets God HatesScandinavia at de to auteurene – som selv spiller, komponerer og skriversine verker –for alvor har inntatt dronningtronen i undergrunnensfolketeater.Sons of Liberty lager festforestillinger fulle av hysterisk galgenhumor ogpolitisk svartsyn, og overrasker kontinuerlig sitt publikum med burleskeinnfall. Samtidig viser God Hates Scandinavia at "trash-teater" ikke pånoen måte betyr billig eller vulgært. Forestillingen innsirkler snarere etskandinavisk traume – en zombietilværelse hvor vi drikker og spyr oss tildøde – og den slutter poetisk, som en dødsmesse i lakk og lær."

Lie vant i 2015 Heddaprisen for særlig kunstneriske innsats for sitt samlede arbeid med forestillingen Blue Motell (2013).

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:
"Personen som i år tildeles prisen i kategorien for særlig kunstnerisk innsats er på mange måter et prakteksempel på den type kunstnerisk kraftanstrengelse som bør belønnes med denne prisen. Vinneren har hatt ideen, skrevet teksten og hatt regien på en sær og magisk forestilling som bergtok publikum. Vinneren belønnes med Heddapris for sin beundringsverdige utforskertrang, vilje og evne til å lage intelligent og morsom scenekunst spekket med underlige innsikter.

Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats går til Lisa Lie for konsept, tekst og regi for Blue Motell."

Lie vant den norske Ibsenprisen 2020 for sin tekst Mare (Det Norske teatret 2019).

Juryen oppga følgende begrunnelse:
"Mare av Lisa Lie er et subtilt og intelligent referanseflettverk preget av musikalitet, originalitet og varme. Med utgangspunkt i Evripides' Medea spinner Lie frem et rikt dramatisk landskap i spennet mellom klassisk tragedie og moderne livsanskuelse. Den mytologiske og nærmest arkaiske forståelsen av Medea blir vrengt og gitt et samtidig og intelligent perspektiv. Det mytiske knyttes til vår egen tid gjennom eldgamle og nåtidige referanser, og blir en reise inn i et mytisk landskap der endestasjonen finnes i oss selv. Spennet mellom en postdramatisk struktur hvor scenografien fungerer som et drivende dramaturgisk element og monologer som bringer leseren tett på hovedpersonen, gjør dramaet nærværende. Som Medea sier:

Alt det vi gjer mot dei forsvarslause. Utan at vi klarer å sjå at det skjer. Under gatene våre. Inne i husa. Dei sakna barna. Dei som forsvinn. Dei som ikkje har nokon til å forsvare seg. Svikta av dei som påstår forsvare dei. Og der har du meg. Eg speglar deg. Mørket i deg."

PRODUKSJONER SOM IKKE KOMMER FREM I LISTEN UNDER "MEDVIRKET I PRODUKSJONER"

REGISSØR

Hej då elever, Hallå pengar, del av Hallå pengar! Fyra föreställningar i världsklass. Teater för barn mellan 10-11 år. Scenkonststudenterna på Stockholms Dramatiska Högskola, Föreställningarna görs i samarbete med Kungliga Musikhögskolan, Teaterhögskolan i Helsingfors och Nycirkusprogrammet, S:t Botvids gymnasium.

SKUESPILLER:

2020 Burning man, spillefilm av Itonje Søimer Guttormesens (premiere 2020)

2020 Play Schengen, kortfilm av Gunhild Enger (Verdenspremiere i august 2020 ved Locarno Internationale Film Festival. Nominert til Årets beste norske kortfilm ved Bergen Internationale Filmfestival 2020. Filmen er invitert til mange festivaler i hele verden fremover, og høster gode mottakelser. Filmen er en del av Høstutstillingen 2020 på Kunstnernes hus.)

2020 Vi er her nå, spillefilm av Mariken Halle (Verdenspremiere i Oslo februar 2020) 

00-14 DIV: Skuespiller/performer/deltager i forskjellige prosjekter på Kulturhuset i Stockholm (2003), Sverige, Århus festuke (2002), The kitchen i New York (2003), Nordland musikkfestuke (2003),  og i forestillingene 57beds av Signa Sørensen (2004), København, Danmark.

ANDRE TEKSTER:

2019 Labyrint,tekst om eget arbeid til høstens publikasjon på Black Box teater

( https://www.blackbox.no/wp-content/uploads/2019/08/Lisa-Lie-–-Labyrint.pdf )

Tekst om eget arbeid og kunstneriske forskning til The electronic Journal of Aesthetics and Philosophy, editors; Knut Ove Arntzen, Karoline Skuseth  og Oana Serban, utgitt av Universitetet i Bucharest.

DELTAGELSE PÅ GRUPPEUTSTILLINGER MED PERFORMANCE

2020-21 CHRISTIAN DEATH, deltar som den terapeutiske Godterikrokodillen, en-til-en-performanceterapi, på Marius Enghs galleri-prosjekt Hermetiske Skygger, 21 desember 2020- mai 2021

2011 The Mind Pop Opera, i samarbeid med koreograf Marica Moraes og billedkunstner Egill Sæbjørnsson og komponist Jeremy Woodruff, utviklet på The Watermill Centre utenfor NYC med arbeidsvising på Clocktower Gallery NYC.

2010 S.N.I.M (svarteste natta i manns minne) gruppeutstilling på Podium, Oslo, videoverk Calypso Crusoe.

2006-07 E du ikkje reidd førr at æ ska rævpul dæ me piasawakosten, videoarbeid av Sons of Liberty, visning på Prøverommet/BIT-Teatergarasjen, Bergen, Podium og Kunstakademiet i Oslo.

2005 We Love Iceland, gruppeutstilling med Tammo Rist, David Schumm, Piotr Wolf, Jan Molzberger, Lisa C.B. Lie, Voin De Voin, Joseph Marzolla, Julie Coutureau, Berglind Agústsdóttir og Asgrímur Már Friðriksson. Seidisfjordur og Nylistasafnid-The Living Art Museum Reikjavik, Island.

2003 Begravelsesbyrå og Hest, en Sons of Liberty installasjon. Del av Snorre Hvamens kunstprosjektet Windowshopping. Støttet av Norsk Kulturråd og Oslo kommune.

2002 Fortuneteller interaktiv installasjon med performance. Galleri Nemahvad, Reykjavik.

Diverse opptredener med spoken word og som ulike karakterer, spesielt Godterikrokodillen

KILDER:

Lisa Charlotte Baudouin Lie, epost 07.01.2021

Heddaprisen, heddaprisen.no, 20.05.2015, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1306

Heddaprisen, heddaprisen.no, 21.06.2015, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1367

Skien kommune, skien.kommune.no, 02.04.2020, https://www.skien.kommune.no/aktuelt/ibsenprisen-2020/?fbclid=IwAR0Bc93i7Rj4u3Dm_kYlTNQ1ACQUiyPIDump6XuZt8Bmdfw-8bjF-DVj2uQ

Utdanning

2010-2013   Regi ved Stockholms Dramatiske Högskola, Stockholm, Sverige

2000-2003   Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold, Fredrikstad, Norge

Tilknyttet (3)
Verk (13)
Tittel Publiseringsdato Rolle
God Hates Scandinavia: Sons of Liberty III Manus – Forfatter
Utiseta 2022, Manus, Drømmespill, Drama, Eventyr, Komedie, Rap, Satire, Surrealisme, Tragikomedie – Forfatter
AD UNDAS-Solaris korrigert Manus, Opera, Science fiction – Forfatter
Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet 2015, Manus – Forfatter
Blue Motell 2013, Manus – Forfatter
Skogsunderholdning - Talk Softly But Carry a Big Stick 2007, Manus – Forfatter
I Cloni 2016, Manus – Forfatter
Rød, snø og ulven 2006, Manus – Forfatter
Uår av Terje Vigen 2017, Manus, Tragikomedie – Forfatter
Jeg hater at verden er sånn 2005, Manus, Monolog – Forfatter
Kaspar Hauser oder die Ausgestoßenen könnten jeden Augenblick angreifen! 2017, Manus – Forfatter
Vake 2019, Manus – Forfatter
Mare 2019, Manus, Tragikomedie – Forfatter