Per Aabel

Også kjent somPer Pavels Aabel
Født25. apr. 1902 (død 22. des. 1999)
FunksjonerKoreograf, Instruktør, Skuespiller, Danser, Annet
NasjonalitetNorsk
KjønnMann

Om Per Aabel

Per Pavels Aabel (1902-1999) var en norsk skuespiller, tegner, danser, koreograf og instruktør. Han var sønn av skuespillerene Hauk Aabel og Svanhild Johannessen, og bror av skuespiller, tekstforfatter og oversetter Andreas Aabel.

Per Aabel hadde utdannelse i tegning blant annet fra École des Beaux Arts i Paris, to år på russisk ballettskole i London, samt studier og arbeidserfaring fra Max Reinhardt i Wien og Praha.

Han var direktør for Carl Johan Teatret 1933-38, ansatt ved Centralteatret 1938-40, ved Nationaltheatret 1940-72, og siden frilanser.

Les mer

Tilknyttet

Vis alle

Medvirkende i

Vis alle

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Mer om Per Aabel

I likhet med sin far spilte Per Aabel en lang rekke Holberg-roller: Henrik i Henrik og Pernille og i Mascarade, Oldfux og Vielgeschrey i Den stundesløse. Andre sentrale komedieroller var Malvolio i Helligtrekongersaften, Valentin i Eventyret av Caillavet og de Flers, Celius i Kjærs Det lykkelige valg, Goring i Wildes En ideell ektemann og doktoren i Karusell av Alex Brichmann.

Per Aabel og Lillebil Ibsen delte Kritikerprisen 1961 for sine portretter av George Bernard Shaw og Mrs. Patrick Campbell i Kjære Løgnhals, Nationaltheatret 1961. Forestillingen ble dessuten filmet og en TV-versjon ble sendt i 1964.

Til Aabels alvorlige repertoar hørte Hjalmar Ekdal i Vildanden, tittelrollen i Figaros bryllup, Arthur i Søsken av H. C. Branner, den gamle skuespilleren Clark i The Sunshine Boys av Neil Simon, nervepasienten Harry i Hjem av David Storey (TV 1972) og legen i Soloppgang i Riga av Aleksej Arbuzov (TV 1980).

Per Aabel hadde også filmroller, og han ble tildelt Amandas ærespris 1998 for sin innsats i norsk fjernsyn og film.

Kilde:

Store Norske Leksikon om Per Aabel, http://snl.no/Per_Pavels_Aabel

Alle tilknytninger

Medvirket i