Arne Walentin

Arne Walentin (1915-2006) var en norsk scenograf og regissør, som satte sitt preg på norsk teater gjennom store deler av 1900-tallet.

Han var hele sin karriere knyttet til Det Norske Teatret, men hadde oppdrag også ved andre norske og flere utenlandske teatre.

Hans samarbeid med teatersjefer som også virket som iscenesettere, som Knut Hergel, Hans Jacob Nilsen og Tormod Skagestad, fikk stor betydning for Det Norske Teatrets utvikling.

Informasjon

(Objekt ID 11327)
Objekttype Person
Født 26. sep. 1915 (Død 20. nov. 2006)
Funksjoner Instruktør, Scenograf
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann
Nettsted NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON
Les mer

Blant Arne Walentins store historiske forestillinger kan nevnes Dronning i tusen dagar av Maxwell Anderson, Kristina av Tunsberg av Kåre Holt og Tormod Skagestads dramatisering av Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter-trilogi. I arbeid med Shakespeares dramatikk brukte han ofte, i overensstemmelse med den elisabethanske scene, en stående dekorasjon, slik som i Stormen (1959), Othello (1966) og Hamlet (1967).

I 1948 satte Det Norske Teatret opp Henrik Ibsens Peer Gynt på nynorsk i regi av Hans Jacob Nilsen og med musikk av Harald Sæverud. Til denne forestillingen tok Arne Walentin for første gang i bruk bildeprojeksjoner - en teknikk som han etter hvert utviklet. Da teateret 1962 igjen satte opp Peer Gynt, nå i Tormod Skagestads regi, utnyttet Arne Walentin også projeksjonsteknikken, men med enda enklere, mer abstraherte motiver på bakteppet.Da denne forestillingen i 1963 ble vist på Théâtre des Nations i Paris, fikk Walentin årets kritikerpris i konkurranse med deltakere fra en rekke land.

Arne Walentin fikk Kritikerprisen 1969/1970 for sin scenografi til Til Damaskus, Det Norske Teatret.

Arne Walentin virket også som instruktør, og på Det Norske Teatret satte han i scene Anna Christie av Eugene O'Neill i 1951, Bleikeplassen av Tarjei Vesaas i 1953 og Strindbergs Gustav Vasa i 1957.

KILDE:

Næss, Trine. (2009, 13. februar). Arne Walentin. I Norsk biografisk leksikon. Hentet 3. januar 2014 fra http://nbl.snl.no/Arne_Walentin.