Ole Brumm

Inngår i produksjon "Ole Brumm og vennene hans" (1978 og 1984), Oslo Nye Teater

Ole Brumm av Alan Alexander Milne i Thorbjørn Egners oversettelse ble første gang spilt på Oslo Nye Dukketeatret i 1978, med premiere 3. oktober.  Ragnhild Wang var figurmaker og Kari Sundby regissør.  

Ole Brumm og vennene hans av samme forfatter og oversetter ble dramatisert av Liv Borg Thorsen for en ny produksjon. Scenografien var ved Hans Petter Harboe. Teaterfigurene som Ragnhild Wang laget til produksjonen i 1978 ble også benyttet i denne oppsetningen. Regien var ved Liv Borg Thorsen. Produksjonen hadde premiere 1. desember 1984 på Oslo Nye Dukketeatret.

Informasjon

(Objekt ID 99600)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. des. 1984
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse ca. 50-55 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet for produksjonen i 1978 står det følgende: "Ole Brumms eier, Kristoffer Robin, heter i levende live det samme. Det var hans far, Alexander Milne, som skapte Ole Brumm, og på engelsk het han Winnie the Pooh. Da Ole Brumm kom til verden, var Milne ansatt i et engelsk vittighetsblad (Punch). Her var han tegneren E. H. Shepard, som illustrerte boken med de velkjente tegningene. Kanskje det er fordi det enfoldige vesenet er så menneskelig - utstyrt med en rekke av menneskets hyggelige sider - at Ole Brumm stadig får nye venner blant nye generasjoner i nye land."

I programmet for produksjonen i 1984 står det følgende: "Ole Brumm og vennene hans ønsker deg velkommen til Hundremeterskogen - det var fint at du kunne komme hit, for det kommer til å hende noe litt utenom det vanlige i skogen i kveld - det skal komme et helt nytt dyr hit - .... det nye dyret heter .... Tigergutt .... og han skal visst være noe aldeles forskrekkelig til å ..... hysj ..... vent ..... se".

Vi viser til den andre teaterfiguren som er registrert under disse produksjonen som er Tigergutt.

Ole Brumm ble spilt av Knut Wiulsrød

Kilder:

Programmer fra forestillingene i 1978 og 1984, Oslo Nye Dukketeatret.  

Giver:

Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød.

Transportert 7.5. 2020. 

Materialtyper

Materialet som Ole Brumm ble laget av var en myk, litt lodden og litt elastisk tekstil. Figurmakeren har vært tro mot illustrasjonene av Ole Brumm og figuren er gjenkjennelig for barna. Hodet ble sannsynligvis formet i isopor eller skumgummi og deretter trukket med stoff. Ansiksttrekkene er enkle, men uttrykksfulle; glassperler/knapper til øyne og brodert snute. 

Ole Brumm har lange labber/armer som var polstret og festet til skuldrene - utvendig. Han hadde en strikket vest som dekket halsen og brystet. Det fremgår ikke om Ole Brumm hadde bein, sannsynligvis ikke. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto hvor Ole Brumm holder rundt Nasse Nøff

Konstruksjon/teknikk

Ole Brumm var en stangfigur med stang /rundstokk festet i hode på figuren som figurspilleren holder i. De to andre stengene var festet til hver av figurens labber / armer for å kunne spille med dem. Nasse Nøff, som også er avbildet på fotografiet, var trolig en hanskefigur. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto hvor Ole Brumm holder rundt Nasse Nøff.  

Annen info

På fotoene er Ole Brumm sammen med flere av vennene sine. På et foto ser vi han sammen med Ugla, på et annet med Petter Sprett og på et tredje, svart hvitt foto, er han sammen med flere venner. Fra venstre på dette fotoet ser vi; Petter Sprett, Tussi, Ugla, Kengubarn, Tigergutt, Ole Brumm, Nasse Nøff og Kenguru. Bak står Kristoffer Robin som teaterfigur.

Fotoet i sort hvitt er fra oppsetningen i 1984. 

Tilknyttet (5)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Ragnhild Wang (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ole Brumm (produksjon) – Stangfigur
Ole Brumm og vennene hans (produksjon) – Stangfigur