Nina

Inngår i produksjon "Ninas hemmelige reise" (1984), Oslo Nye Teater

Nina var hovedkarakteren i produksjonen Ninas hemmelige reise av Klaus Hagerup. Hans Petter Harboe og Knut Olav Solem var begge scenografer og Bente Kluge og Kjersti Germeten var dukkemakere. Regien var ved Erik Solbakken. Produksjonen hadde premiere 3. april 1984 Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 99547)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. apr. 1984
Kategori Stangfigur
Emneord Eventyrfigur
Størrelse ca 55 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater. 

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet står det følgende: "Lille Nina skal legge seg, og pappa sier godnatt og setter lekene hennes ved sengen. Ja, hva hender når pappa lukker døra etter seg og Nina sover? Lekene blir levende, og drøm blir virkelighet. Vi reiser med Nina og vennene hennes inn i et ukjent merkelig rike - drømmeland, der alt kan skje...".

Nina ble spilt av Kjersti Germeten. På fotoet ser vi Stein Kiran som holder den store Nina figuren. 

Kilder: Program for Ninas hemmelige reise, Oslo Nye Teater, april 1984.

Giver: Knut Wiulsrød, importert 5.5. 2020. 

Materialtyper

Nina var en stangfigur med hode formet i isopor og forsterket med bomullsgas og lim - alternativt med avispapir og lim. Den videre bearbeidelse av overflaten besto av sparkel og puss. Tilslutt ble ansiktet malt. Figuren har stor øyne med glassperler til pupiller, en markert nese og en svak antydet munn. Hun har langt hår av ullgarn som er farget rustrødt. Drakten var en lang kjole / nattkjole pyntet med engelske blånder.

Det var to figurer av denne karakteren, en stangfigur som var mindre og en større figur som var identisk med den minste. Det ser ut som om den store figuren ikke har stenger festet til hendene. Det er ikke uvanlig å lage dubletter, én eller flere figurer av samme karakter for at figuren skal flere uttrykks-muligheter. En teaterfigur vil alltid være begrenset i sine bevegelsr, en dublett eller triplett kan avhjelpe dette. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av fotografi. 

Konstruksjon/teknikk

Nina var en stangfigur med rundstokk festet i hodet og med forlengelsen av denne som 'håndtak' for figurspilleren. Kjolen var lang. Til hver av figurens hender var det festet en stang / pianotråd for å kunne spille med armen.  

Dubletten av Nina hadde trolig en åpning bak i ryggen på kjolen hvor figurspilleren kunne ta tak i figuren å spille med den. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av fotografi. 

Annen info

Fra denne produksjonen er det også et foto av scenebilde. Vi ser mange simultane spillesteder som åpninger, luker, vinduer m.fl. hvor det er mulig å spille med figurer uten at figurspilleren / ne er synlige for publikum.  

Scenerommet som omgir teaterfigurene er særdeles viktig i denne form for teater. Publikum kan ofte oppleve at scenerommet 'spiler med' i forestillingen som f.eks. et tre som beveger seg rytmisk eller en lysende sol som smiler og blunker. 

Et annet foto er av de medvirkende i produksjonen. Fra venstre Lars Rambøl, inspisient og tekniker, Knut Wiulsrød som spilte Sorte Gryte, Anne Tidemand som spilte Sabelkatt, Erik Solbakken regissør, Kjersti Germeten som spilte Nina og Stein Kiran som spilte Borgemester og Roger Rotte. 

Tilknyttet (6)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Knut Olav Solem (person) – Scenograf
Kjersti Germeten (person) – Figurmaker
Bente Kluge (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ninas hemmelige reise (produksjon) – Stangfigur