Behemot

Inngår i produksjon "Eventyr om rare dyr" (1983), Oslo Nye Teater

Behemot, en flodhest som var for tykk, var en av figurene i produksjonen Eventyr om rare dyr  av den svenske forfatteren Beppe Wolgers. Oversettelsen ble gjort av Dag Åkesom Moe, scenografien var ved Hans Petter Harboe, Marit Hulaas Stubberud var dukkemaker og Kari Sundby regissør. Eventyr om rare dyr hadde premiere 1. februar 1983 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 99531)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. feb. 1983
Kategori Stangfigur
Emneord Eventyrfigur, Barn, Stangfigur
Størrelse ca. 60-65 cm.
Lisens

© Oslo Nye Teater

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I programmet står det at Eventyr om rare dyr er en humorisktisk fabel om merkverdige dyr i Afrika. Den handler om både snille og slemme dyr, en løve som ikke kan få ut klørne, en katt som ikke kan male, en bjørn som ikke kan finne hiet sitt midt i Afrika - fordi det ligger i Norge. Publikum møter dyr som er "annerledes" enn andre og som ikke alltid får til det de gjerne vil. De opplever mangt på sin vei til Kilimanjaro som er Afrikas høyeste fjell. 

Behemot  ble spilt av Anne Tidemand.

Se også de andre dyren som er registrert i denne produksjonen som er Løven og Reven. 

KILDER:

Oslo Nye Teater ved Knut Wiulsrød, 29.04.2020.

Giver: Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød. 

Tronsportert 27.4. 2020.

Materialtyper

Hodet til Behemot var formet enten i isopor (med forsterkninger) eller i skumgummi og deretter ble det trukket med elastisk velur. Kroppen og armene var laget av samme materiale. På overkroppen hadde figuren en liten stikket vest med striper på langs. Ansiktstrekkene var diskret, men øynen var framtredende, de gav uttrykk for et troskyldig vesen. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Behemot med sine runde former var konstruert som en stangfigur med hode på rundstokk og med stenger / pianotråd festet til hver av labbene. Figurspilleren holdt i rundstokken for å kunne spille med figurens hode og kropp, og i stengene for å kunne spille med figurens armer og hender. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Marit Hulaas Stubberud (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Eventyr om rare dyr (produksjon) – Stangfigur