Den vesle heksa

Inngår i produksjon "Den vesle heksa" (1982), Oslo Nye Teater

Den vesle heksa var hovedkarakteren i produksjonen av samme navn, etter en bok av den tyske forfatter Otfried Preussler. Dramatiseringen var ved Manfred Jenning og oversettelse og bearbeidelse ved Anne-Lise Ruud. Scenografien var ved Hans Petter Harboe, dukkemakeren var Ole Bruun-Rasmussen og regissør Kari Sundby. Den vesle heksa hadde premiere 18. mai 1982 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 99511)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 18. mai. 1982
Kategori Stangfigur
Emneord Eventyrfigur, Barn
Størrelse ca. 60-65 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Ravnen Abraxas var skytsengelen og barnepiken til Den vesle heksa som bare var 127 år gammel. Mot ravnens vilje rir hun til Blokksberg på kosteskaftet sitt for å danse med de store trollkjerringene på selve Valborgsnatten (1. mai). Blokksberg er det mystiske sted hvor heksene møtes for å holde gjestebud med djevelen og øve alleslags onde gjerninger. (Utdrag fra progerammet ved Kari Sundby).

Den vesle heksa som ble spilt av Kjersti Germeten som også laget teaterfiguren ravnen Abraxas.  

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Kone 1 og Kone 2 og Skogvokter. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Knut Wiulsrød.

Giver:

Knut Wiulsrød.

Transportert: 5.8. 2020

Materialtyper

Hode og hender ble laget av isopor og forsterket med bomullsgas og lim.  Drakten / kostymet ble laget av tekstiler med ulikt mønster (ruter og blomster), og med krave rundt halsen. Det ser ut som om figuren har en liten hatt med brem på hodet med struttende rød pynt. Under hatten hadde hun kraftig blondt hår. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hode var festet på en rundstokk med forlengelse for figurspilleren til å kunne holde figuren / spille med den. Et skulderparti var også en del av figurens 'skjelett' hvor kostyme / drakt ble tredd på og armene ble festet. Til hver av hendene var det festet en stang for å kunne bevege /spiller med hender og armer.  Figiurspilleren holdt m.a.o. i rundstokken (for hode og kropp) med en hånd og i stengene med den andre hånden. Dette er spillegrepet for en klassisk stangfigur. 

Vurderingen er gjort på akgrunn av foto. 

Annen info

Det var første gang at danske Ole Bruun-Rasmussen laget teaterfigurer til figurteatret på Oslo Nye Teater. Han var både figurmaker og -spiller, samt regissør. Han var aktiv i det nordiske figurteatermiljøet de siste decenniene på 1900-tallet. Hans bok Levende teater med dukker. Håndbok i dukkeføring ble gitt ut på forlaget Drama, Gråsten i1981. 

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Ole Bruun-Rasmussen (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Den vesle heksa (produksjon) – Stangfigur