Giraffen

Inngår i produksjon "Festen på taket"

Giraffen var en av figurene i produksjonen Festen på taket, ovesatt fra fransk av Tore Stubberud etter en tekst av Jean-Loup Temporal. Scenografer og figurmakerer var Aline Schermesser og Janine Antonucci. Regien var ved Jean-Loup Temporal. Festen på taket hadde premiere 30. november 1972 på Oslo Nye Dukketeatret.   

Informasjon

(Objekt ID 99347)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 30. nov. 1972
Kategori Håndfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Kjell Smidsrød medvirket i denne produksjonen og han spilte flere figurer, blant annet Skorsteinsfeier og direktør.  Ragnhild Wang  spilte hovedkarakteren Telemak.  

Vi viser til den andre figuren som medvirket i Festen på taket som er er registrert i databasen som er Bjørnen. 

Kilde:

Oslo Nye Teater. 

Giver: Oslo Nye Teaters repertoardatabase.

Wang, Ragnhild og Vibeke Helgesen (2000): den magiske hånd - dukkespill og figurteater gjennom tidene, pax Oslo.

Transportert  27.04. 2020. 

Materialtyper

Giraffen var en håndfigur som var laget av et mykt bomullsstoff, trolig litt elastisk. Ut fra fotoet hadde figuren neppe noen annen kropp enn hode og en lang hals.

Øynene var store kuler, sannsynligvis knapper, som var sydd på. Ørene var heklet eller strikket av brunt garn. Langs ryggen hadde den en lang man som også var laget av brunt garn. Giraffen og Bjørnen i Festen på Taket var  reproduksjoner av figurene Temporal hadde arbeidet med i tidligere produksjoner i Frankrike. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Giraffens konstruksjon var bygget rundt figurspillerens håndbevegelser. Gapet er den mest uttrykksfull bevegelsen til denne figuren, det kan åpnes og lukkes, det kan gripe og det kan bite. Mange vi kjenne igjen denne konstruksjonen fra Muppetshow. Figurens hals som er figurspillerens håndledd gir også  uttrykksfulle bevegelser. De er spontane, presise og ekspressive. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Temporals "bagateller" av noen tekster var egnet til bruk i barnehager som var under utbygging i Norge. Det var også et politisk ønske å fordele kulturmidlene på demokratisk vis. Temporals tekster "var nettopp egnet til dette bruk. De var prøvet ut i Frankrike av Temporal og spillerne hans, og stykkene falt i smak i Norge også. (...) Temporals hånd var grasiøs og elegang, og med hans smittende glede og humør hadde han et eget talent for å ta publikum på pulsen." Wang, R. og V. Helgesen (2000:299-300). 

Tilknyttet (4)
Janine Antonucci (person) – Figurmaker
Aline Schermesser (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Festen på taket (produksjon) – Håndfigur