Flodhesten

Inngår i produksjon "Dyr som ikke…" (1971), Oslo Nye Teater

Flodhesten var en av figurene i produksjonen Dyr som ikke ... av Beppe Wolgers. Oversettelse fra svensk til norsk var ved Dag Åkeson Moe som også var regissør. Figurmaker var Kjersti Germeten. Produksjonen hadde premiere på Bymuseet 13. januar 1971 på Oslo Nye Dukketeatret.  

Informasjon

(Objekt ID 99331)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 13. jan. 1971
Kategori Håndfigur
Emneord Barn, Voksne
Størrelse ca. 55-60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Flodhesten ble spilt av Kjersti Germeten.

Vi viser til andre figurer som medvirket i Dyr som ikke... som er er registrert i databasen. Disse er: Løven Bawamba og Haren. 

I programmet står det følgende: 

Dukketeatergruppen ved Oslo Nye Teater henvender seg med "Dyr som ikke..." til voksne og ungdom, så vel som til barn. For her blir drøftet - i fantasirik ramme og billedespråk - problemer vi finner på alle alderstrinn. Vi holder oss helst til allfarveien og vante former. I Beppe Wolgers' verden får vi en glad, og alvorlig, påminnelse om at egenart og særpreg kaster liv og farve over tilværelsen."

Kilder:

Oslo Nye Teater. Program for produksjonen.

Giver: Oslo Nye Teater.

Importert 27.04. 2020. 

Materialtyper

Det er foldhesten til venstre som blir omtalt her. De andre tre er en gruppe som er fysisk festet sammen. 

Hodet til Flodhesten ble sannsynligvis formet i skumgummi og deretter trukket med stoff. Stoffet ser ut til å være tynn fløyen med litt elastisitet. Det er en fordel for å kunne strekke materialet for å unngå unødige folder på huden til dyret. Stripene går på langs hos denne flodhesten. Den har utstående kule- øyne med sorte pupiller på hvit bakgrunn. Blikket til Flodhesten er tydelig og klart. Fotoet viser lite av figurens kropp, men høyst sannsynlig har den blitt laget av samme fløyelsmateriale som hodet. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Flodhesten var en håndfigur som ble bygget på figurspillerens hånd og underarm. Det vil si at figurspillerens hånd og underarm var inne i kroppen til Flodhesten. Et håndtak / styringsmekanisme må ha vært inne i hodet til flodhesten og at bevegelsene i nakken var de viktigste artikulasjonene eller bevegelsesmulighetene til figuren.

Konstuksjonen tilsier at Flodhesten har beveget seg langsomt slik flodhester gjør når de svømmer i vann eller beveger seg på land. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet
Kjersti Germeten (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Dyr som ikke . . (produksjon) – Hanskefigur