Løven Bawamba

Inngår i produksjon "Dyr som ikke…" (1971), Oslo Nye Teater

Løven Bawamba var en av figurene i produksjonen Dyr som ikke... av Beppe Wolgers. Dag Åkeson Moe var oversetter av teksten fra svensk til norsk og regissør for produksjonen. Figurmaker var Kjersti Germeten. Produksjonen hadde premiere på Bymuseet, Oslo Nye Teater den 13. januar 1971. 

Informasjon

(Objekt ID 99329)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 13. jan. 1971
Kategori Marott
Emneord Barn, Voksne
Størrelse ca. 55-60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Løven Bawamba ble spilt av Marit Hulaas Strubberud. 

Vi viser til andre figurer som medvirket i Dyr som ikke... som er er registrert i databasen. Disse er: Flodhesten og Haren. 

"Dyr som ikke..." er det fem hovedroller. Det er foldhesten som er for tykk, katten som ikke kan male, løven som ikke får ut klørne sine, bjørnene som ikke finner hiet sitt og haren som har brutt med de andre harepusene - og er blitt storbyhippie. Alle er de dyr som ikke er som andre dyr, og derfor blir de ertet og hengt ut av de normale dyrene. Med andre ord har vi å gjøre med en dyreverden som er en tro kopi av vår menneskeverden. 

Kilder: Oslo Nye Teater. Program fra produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Importert 27.04. 2020. 

Materialtyper

Det som er synlig på fotoet av Løven Bawamba er hodet og en pote. Hodeformen var langstrakt og høyst sannsynlig laget av skumgummi, men det er også mulig at den ble formet i isopor (isopor må alltid forsterkes med bomullsgas og lim). Uansett grunnform, så ble hodet trukket med et elastisk stoff - med en fløyelsaktig struktur, med unntak av den lange nesa. Den ble trolig dekket av filt. Øynene var tydelig markert og løvemanken var av stoffremser som hadde en viss fasthet slik at manken var litt stiv og sto ut fra hodet. Poten var laget av det samme fløyelslignende stoff som hodet.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Løven Bawambas besto av et hodet og en pote. De to kroppsdelene var adskilt; hodet ble spilt med den ene hånden og poten med den andre.

Figurspillerens hånd var inne i løvehodet og med håndleddet gjør figurspilleren Løvens hodebevegelser. Poten ble spilt av figurspillerens andre hånd som var adskilt fra hodet og derfor kan den gjøre mange, store og ikke minst tydelige bevegelser. 

 Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Kjersti Germeten (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Dyr som ikke . . (produksjon) – Marott