Kalle og Rulle

Inngår i produksjon De to skurkene i Karlsson på taket, Oslo Nye Teater (1968)

Kalle og Rulle var de to skurkene i Oslo Nye Teaters produksjon Karlsson på taket (1968). Dramatiseringen var ved Herman Berthelsen basert på Astrid Lindgrens bok med samme tittel. Scenografien var ved Tore Gunnar Olsen, figurmaker var Tone Bergli og regien var ved Alfred Solaas. Produksjonen hadde urpremiere 8. oktober 1968 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 99200)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 8. okt. 1968
Kategori Hanskefigur
Emneord Eventyrfigur
Størrelse Ca. 50 cm høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Denne produksjonen ble vist av en gruppe frilansspillere etter at figurteaterensemblet ved Oslo Nye Teater ikke fikk fornyet sine kontrakter grunnet en arbeidskonflikt. I årsrapporten til teatret står det: "Det har ikke lykkes å oppnå enighet om en ny avtale for 1968 for Dukketeatrets ansatte." (Wang og Helgesen 2000:212).

Nye figurspillere medvirket i Karlsson på taket. Siden figurteatermiljøet på 1960-tallet i Norge var svært lite, er det grunn til å tro at de medvirkende hadde liten erfaring med produksjon av figurteater. Det ble også med den ene produksjonen fra denne gruppen frilansere. 

De to skurkene Kalle og Rulle ble spilt henholdsvis av Kjell Gamsjø og Karen-Marie Flagstad.

Vi viser til de andre figurene som er registrert under produksjonen Karlsson på taket. Disse er Lillebror og Karlsson.

KILDER:

Wang, Ragnhild og Vibeke Helgesen (2000): Den magiske hånd - dukkespill og figurteater gjennom tidene, Pax forlag.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 15.03.2020.

Materialtyper

Kalle og Rulle var begge hanskefigurer. Hvem som er hvem er uvisst, men de ble bygget over samme lest. Hodene ble sannsynligvis formet i isopor og deretter forsterket med avispapir og lim. Et siste lag med ansiktsmaling ble også gitt figurene. Nesene til begge var store og runde, sannsynligvis ment som et usympatisk trekk ved dem. På hodene har begge figurene hår, figuren til høyre har pels og figuren til venstre har sannsynligvis har av tekstil, muligens filt. I tillegg har de begge hver sin lue. Figuren til venstre har en skinnvest og 'bukser' og figuren til høyre har en jakke og 'bukse'. Begge figurene har hender som er forholdsvis store.  

Denne beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hanskefigurene er bygget for figurspillerens hånd og formes etter den. Det gjelder først og fremst underdrakten. Den har en hovedfunksjon; å sitte godt på hånden for at figurspilleren skal kunne kontrollere spillet. Det forekommer ofte at figurspilleren bruker begge hendene og armene under spill, dvs. har en dukke på hver hånd med begge armene hevet høyt. Det er ekstra krevende å skulle bevege, i betydningen gi scenisk liv til, to figurer samtidig. 

Overdraktene er beskrevet i feltet ovenfor under materialtyper.

Beskrivelsen av de to figurene er gjort på bakgrunn av foto.  

Tilknyttet (4)
Tore Gunnar Olsen (person) – Scenograf
Tone Bergli (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Karlsson på taket (produksjon) – Hanskefigur