Reven og Ulven

Inngår i produksjon "Mikko Matti og vennene hans" (1954), Folketeatret.

Reven og Ulven var to av teaterfigurene i produksjonen Mikko Matti og vennene hans, som ble uroppført på Folketeatret 31. mars 1954. Stykket var skrevet av Willie Nordrå som også hadde ansvaret for scenografi og teaterfigurer.  Julian Strøm var instruktør.  

Mikko Matti og vennene hans hadde nypremiere på Oslo Nye Teater 14. september 1966 og sto også på repertoaret i 1967. Det var Willie Nordrås dramatisering, scenografi og teaterfigurer som ble benyttet også i denne produksjonen. Guri Ludt var regissør.

Det er rollebesetningen av 1966 som ligger til grunn for informasjonen i denne databasen.

Under ledelse av Birgit Strøm satte Karasjok Ungdomsskole opp Mikko Matti og vennene hans  sommeren 1967 og de turnerte  i Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland. Riksteatret i Norge og Sverige støttet denne turnéen.  

Informasjon

(Objekt ID 99080)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 14. sep. 1966
Kategori Hanskefigur
Emneord Eventyrfigur
Størrelse Ca. 55-60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Julian Strøm ledet figurteatervirksomheten ved Folketeatret fra 1953, gjennom vanskelige år med omlegging av driften og med stadige reiser og turneer. I 1966 kunne Oslo Nye Dukketeatret endelig flytte inn i egne lokaler på Oslo Bymuseum, Frogner Hovedgård. Da overtok hans datter Birgit Strøm ledelsen av figurteatret. 

Jon Dørsjø skriver følgende: "Som et friskt vær kommer han inn i skolestua. Rett fra folkeeventyrets forunderlige verden kommer han - i Heddalsbunad, slik som Erik Werenskiold har tegnet Askeladden. (...) I brå kast og myke overganger om hverandre er han hele galleriet av skikkelser etter tur, Askeladden og Per og Pål, prinsesser og tjenestejenter, gardkjerring og husmannskjerring og troll og klokker og prest. Og med fine nyanser legger han dem inn i det sinn som handling og eventyr krever." Dagbladet 13.01.51, gjengitt i Ånd i hanske, Nr. 2, 1993.  

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene som er registrert fra denne produksjonen; Harepusene og Mikko Matti. 

Kilder: Riksteatret. Ånd i hanske nr. 2 1993, Dørsjø, Jon: Askeladden inn i skolestuaDukketeater i Norden (1974)Helgesen, Vibeke: Dukketeater i Norge, Naper Boktrykkeri, Kragerø. 

Giver: Oslo Nye Teater. Riksteatret. 

Transportert 02.04.2020.

Materialtyper

På grunn av manglende kilder må redaksjonen ta utgangspunkt i de fotografiene som foreligger. Det fremgår ikke klart hvem som var Reven og hvem som var Ulven, trolig står Reven til venstre i fotoet og Ulven titter inn gjennom vinduet. Det er heller ikke av vesentlig betydning hvem som var hvem av de to figurene. 

Materialene som ble brukt til å framstille figurene med vil stort sett være de samme. Hodene ble sannsynligvis formet i leire og deretter støpt med avispapir eller bomullsgas og lim. Pappmasjé kan også ha blitt brukt til å forme hodene med, dette materialet gir en ujevn overflate, som er synlig på fotoet. Ansiktstrekkene ble malt og de struttende ørene ble laget av et stivt materiale. 

Kroppen til den ene figuren er synlig i hel størrelse. Det ser ut som om kroppen til Ulven ble sydd av et ullstoff. En stor og bustet hale av garntråder var festet langs hele ryggen. De to figurene hadde trolig hver sin underdrakt som ble tilpasset figurspillernes hender.  

Konstruksjon/teknikk

Hodene til figurene ble støpt enten på en form i leire eller de ble formet i pappmasjé. Det er også trolig at figurmaker Nordrå har latt seg inspirere av teaterfigurer fra tidligere produksjoner på Folketeatret som ble laget av Jane Mykle. Hennes figurhoder ble vanligvis støpt på en form av leire. 

Hodene til Ulven og Reven var forholdsvis store og følgelig tunge å spille med. Sikkert er det at figurene krever god fysikk av figurspilleren. Ifølge rollelisten ble Reven spilt av Kjell Kjær og Ulven av Julian Strøm. De var begge skurkene i produksjonen og fikk stemningen i salen til å bli høylytt, ifølge flere omtaler.

Tilknyttet (4)
Willie Nordrå (person) – Scenograf, Figurmaker
Anders Kjær (person) – Scenograf
Folketeatret (organisasjon) – Opphavsperson
Mikko Matti og vennene hans (produksjon) – Hanskefigur