Harepusene

Inngår i produksjon "Mikko Matti og vennene hans" (1954), Folketeatret.

Harepusene var vennene til Mikko Matti i produksjonen Mikko Matti og vennene hans som ble uroppført på Folketeatret 31.mars 1954. Stykket ble skrevet av Willie Nordrå som også hadde ansvaret for scenografi og teaterfigurer. Julian Strøm var instruktør.  

Mikko Matti og vennene hans hadde nypremiere 14. september 1966 og sto også på repertoaret i 1967. Det var Willie Nordrås dramatisering, scenografi og teaterfigurer som ble benyttet også i denne produksjonen. Guri Ludt var regissør.

Det er rollebesetningen av 1966 som ligger til grunn for denne informasjonen. 

Under ledelse av Birgit Strøm satte Karasjok Ungdomsskole opp Mikko Matti og vennene hans  sommeren 1967 og de turnerte  i Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland. Riksteatret i Norge og Sverige støttet denne turnéen.  

Informasjon

(Objekt ID 99049)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 14. sep. 1966
Kategori Hanskefigur
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I 1953 ble Julian Strøm leder for figurteatret på Folketeatret som igjen var underlagt barneteatret ved samme teater. Den første figurteateroppsetningen var Nils og Blåmann, hvor Willie Nordrå laget teaterfigurene, og den andre oppsetningen var Mikko Matti og vennene hans. Scenografien og figurene til denne forestillingen ble også laget av Willie Nordrå.

Anne M. Helgesen skriver følgende om figurene til Nils og Blåmann: "Fotografier viser at Nordrås figurer hadde likhetstrekk med Jane Mykles stil, materialer og figurmakingsteknikk" (2003: 340). Det er jo ikke til å undres over siden Jane Mykle hadde laget figurer til de første forestillingene på Folketeatret (Gjete kongens harer og Væren og grisen som skulle til skogs, begge med premiere i 1953). Agnar Mykle var regissør for begge forestillingene. Han forlot Folketeatret i 1953. 

Jane og Agnar Mykle hadde vært på kurs i figurteater hos Marcel Temporal i Paris i 1947. Han var en fornyer av fransk Guignol-teater, eller fransk folkelig teater med hanskefigurer. 

Vi viser til de andre figurene fra denne produksjonen som er Mikko Matti, Reven og Ulven. 

Kilder: Riksteatret. Helgesen, Anne M. (2003): Animasjonen - Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk Figurteaterhistorie. Dr. Art.-avhandling i teatervitenskap, UiO. Dukketeater i Norden (1974)Helgesen, Vibeke: Dukketeater i Norge, Naper Boktrykkeri, Kragerø. 

Giver: Oslo Nye Teater. Riksteatret.

Transportert 02.04.2020. 

Materialtyper

Det var mange harepuser i Mikko Matti og vennene hans, og de var mer eller mindre formet over samme lest; hanskefiguren. Dette var før isoporens tid og derfor antas at disse hodene ble støpt på en form av leire, slik det var vanlig i den tiden. Ifølge fotoet med Mikko Matti sammen med to harer, har de begge ører som står rett opp. De må være stivet, muligens av tynn ståltråd. Hodene ble trukket i et loddent stoff og den vide overdrakten ble sydd i samme stoff. Det kan se ut som om potene til Harepusene har blitt stivet opp eller polstret.

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Det finnes ulike varianter av hanskefiguren som avhenger av hvilken fingerstilling figurspilleren bruker. Den mest vanlige er å ha pekefingeren i hodet på figuren, men det er også figurer hvor spilleren bruker to fingre, pekefinger og langfinger. Det gir en viss mulighet til å bevege hodet. Det kan også hjelpe om hodet er tungt. Her antydes at fingerstillingen var følgende; pekefinger beveger hodet og de andre fire fingrene fordeler seg anatomisk som figurens høyre og venstre pote - som hos harer. Sannsynligvis hadde harene en underdrakt under den ytre drakten.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet
Willie Nordrå (person) – Scenograf, Figurmaker
Anders Kjær (person) – Scenograf
Folketeatret (organisasjon) – Opphavsperson
Mikko-Matti og vennene hans (produksjon) – Hanskefigur
Mikko Matti og vennene hans (produksjon) – Hanskefigur