Den sorte katten

Inngår i produksjon "Youkiko" (1989), Christiania Teater

Den sorte katten var en av teaterfigurene i produksjonen Youkiko, som var inspirert av det japanske eventyret Katteparadiser. Manus var utviklet i samarbeid med de medvirkende. Regien var ved Mona Wiig og koreografien ved Inger Burusund. Tatjana Zaitzow designet og realiserte teaterfigurene, og Morten Hansen hadde ansvar for scenografien og kostymene. 

Produksjonen Youkiko var produsert av Christiania Teater, en fri scenisk figurteatergruppe, og urpremieren var på Kunstindustrimuseet i Oslo 8. april 1989.

Informasjon

(Objekt ID 95134)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato apr. 1988
Kategori Håndfigur
Emneord Barn, Eventyrfigur
Størrelse 60 cm, hvorav halvparten utgjør halen.
Lisens

Christiania Teater.

Copyright Mona Gundersen.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I produksjonene Youkiko ble det brukt ulike teknikker av teaterfigurene. Hovedpersonen Youkiko og Den onde keiserinnen ble laget som forenklede bunrakufigurer, katten var en håndfigur, og to andre figurer var henholdsvis en maske og en skyggefigur. 

I sceneversjonen var det teaterfigurene, scenografien, musikken og lyset som fortalte historien om Youkiko. Målgruppen var barn fra 3 til 7 år. 

Youkiko ble oppført til sammen 93 ganger. Produksjonen ble invitert til den internasjonale dukketeaterfestivalen i Dordrecht (Holland) i mai 1989 og til Nordisk Docteaterfestival i Umeå i september 1989. I november 1990 (16.-30.) spilte Youkiko på Kulturbåten Innvik. Produksjonen turnerte også  i Rogaland, i Aust-Agder og på Østlandet. 

Den sorte katten ble spilt av Anne Thomte. 

Se også de andre teaterfigurene fra oppsetningen som er registrert. Disse er Youkiko og Den onde keiserinnen.  

KILDER:  

Ståhle, Anna Greta (1976): Klassisk japansk teater, Bunraku. Forum, Berlinska Boktryckeriet.

Mona Wiigs private arkiv.

Giver: Mona Wiig

Transportert 11.11.2019.

Materialtyper

Kattehodet var formet i isopor og forsterket med bomullsgas og trelim. Ansiktet til katten ble malt i sort og gull. Ørene var av stivt, sort skinn. Kroppen ble laget av tre vatterte avlange stoffstykker som var sydd sammen ved halsen og ved halen. Langs hver av sidene på stoffstykkene var det sydd på sort boapels. Det var volumet på boapelsen som fikk kroppen til å se ut som den var hel og ikke satt sammen av løse stykker. Halen var av sort boapels og den kunne tas av og settes på igjen.

Konstruksjon/teknikk

Katten var en håndfigur, en direkteført figur. Den fulgte figurspillerens håndbevegelser og var lett og smidig å spille med. Katten kunne krølle seg sammen, smyge eller, om det var ønskelig, kastes opp i luften. Det faste gripepunktet for figurspilleren var i halsen. Hånden til figurspilleren var skjult inne i kattekroppen. Figurspilleren spilte med sorte hansker.

Tilknyttet (4)
Tatjana Zaitzow (person) – Designer, Figurmaker
Morten Hansen (person) – Scenograf
Christiania Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Youkiko (produksjon) – Håndfigur