Kråka

Inngår i produksjon "Kråkeklubben", produsert i NRK Troms og Finnmark.

Kråka medvirket i Kråkeklubben som var NRK Supers naturprogram for barn. Det var et magasinprogram som handlet om naturkunnskap med reportasjer fra natur-aktiviteter som barn og voksne kunne gjøre sammen. Kråka var samtalepartner med Carina Olset som den første programlederen som ble etterfulgt av Christer Johnsgård.

Manus var ved Mari Bjørnsdatter Knudsen, Ragnhild Giæver og Christer Johnsgård. Designer og figurmaker var Christina Espedal og prosjektleder var Mari Bjørnsdatter Knudsen.

Programmene ble produsert ved NRK Troms og Finmark, og sendt i NRK Super fra 2011 til 2015. Det var tilsammen 90 programmer.

Informasjon

(Objekt ID 147214)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2011
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca.60-65 cm. uten vingespenn
Lisens

NRK Super.

Les mer

Kråka ble spilt av figurspiller Mari Bjørnsdatter Knudsen

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

QR kode på internett. 

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 28.03. 2024.

Materialtyper

Kråka var en muppet figur med stort og flott nebb. På foto ser det ut som nebbet kan være dekket med sort skinn. Inni hadde det en rød farge som understreket det store gapet. Nebbet var det karakteristiske og mest uttrykksfulle på denne figuren. Det ble sannsynligvis støpt i et syntetisk materiale for å være slitesterkt og deretter trolig dekket med skinn. Kråka hadde også vinger og sannsynligvis ble det laget flere ulike konstruksjoner av Kråka for å kunne gjøre flere bevegelser som f. eks. å fly høyt i lufta. 

Den hadde også mye pels, sannsynligvis syntetisk for å gjøre figuren lett. Den  hadde også ulike variasjoner av pels som gjorde den mer livaktig.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Det er figurspillerens hånd og arm som er 'motoren' for en muppet figur. Hånden beveger munnen, det hender at det kan være noen fjærer og/eller tråder i tillegg for å nyansere bevegelene med munnen, det er uvisst her. Halsen til figuren er også meget viktig og det er figurspillerens håndledd som uttrykker disse bevegelsene. Samspill mellom munn/her nebb og hals skaper de fleste av bevegelsene hos en muppet. 

Kråka har tynne bein med kneledd, muligens også hofteledd, som kan bøyes. Vi ser kneleddene på foto som er utførlig gjort. Det kan være én teknisk variant. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (1)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler