Postmannens kenguru

Inngår i produksjon Postguru. Medvirket i "Portveien 2".

Postmannens kenguru medvirket i programserien Portveien 2, produsert av NRK Barne-TV. Manusforfatter var Eivind Skeie og Gudny Hagen. Postmannens kenguru ble også kalt Postguru og ble laget av Åsmund Huser og Kari Noreger. Produsent var Herman Gran, Grete Høien, Inger Bjørnstad og Dieter Kriszat. Den kvinnelige programlederen var Eli Rygg. De to mannlige programledere var Jarl Goli og Terje Strømdal. Portveien 2 var en stor produksjon som laget 140 programmer i løpet av 3 år (1985-1987).  

Eivind Skeie skrev også sanger til programmene og de har blitt kjente barnesanger. Portveien 2 var svært populær for barn som vokste opp på 1980-tallet i Norge.

I tillegg ble det laget en adventskalender-serie. 

Informasjon

(Objekt ID 147177)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1985
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Stor!
Lisens

Åsmund Huser og NRK. Utlånt av Åsmund Huser.

Les mer

Åsmund Huser og Kari Noreger var figurmakere og Huser spilte Postmannen og Postguru i alle programmene.

Det ble leid en hytte i kolonihagen på Bjølsen for bruk til eksteriøropptakene, mens interiøropptakene ble gjort i studio. Portveien 2 skulle oppleves som et virkelig sted, og serien var et underholdnings-tilbud til hele familien.

De pedagogiske intensjonene hadde preget barneprogrammene på 1970 og begynnelsem av 1980-tallet. I Portveien 2 ble det lagt vekt på følelser og opplevelser. Teaterfigurene i programmet ble brukt som underholdende krydder. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024. NRK.

Giver: Utlånt av Åsmund Huser. 

Transportert 28.01. 2024.

Materialtyper

Hodet til Postmannens Kenguru/Postguru ble modellert i plastelina og deretter støpt med avispapir og lim/ el. tekstilgas og lim. Tennene ble laget i skumgummi. Kroppen ble også formet i skumgummi og kledd med tekstil, en type tung fløyelsaktig gardin- eller møbelstoff. 

Informasjon er gitt av figurmaker Åsmund Huser. 

Konstruksjon/teknikk

Det kan ikke være tvil om at Postmannens kenguru/Postguru må ha vært et fornøyelig syn. Figurspilleren, som her var Åsmund Huser, spiltet både Postguru og postmannen fra sin posisjon i lomma til Postguru.

Inne i halen til Postguru var det en stålfjær som var festet til en krakk som igjen var festet til figurspilleren med et belte rundt livet. Figurspilleren spilte med hodet til figuren med sin høyre arm mens en "jukse"-arm var stukket ned i postveska

Til dette overraskende synet av en postmann, forholdt de andre medspillerne i programmet seg som om dette synet var helt normalt. 

Informasjon er gitt av figurmaker Åsmund Huser. 

Tilknyttet (4)
Åsmund Huser (person) – Designer, Figurmaker
Kari Noreger (person) – Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Portveien 2 (produksjon) – Andre figurer