Kaptein Lu

Inngår i produksjon Kjent fra seriene om "Kometkameratene".

Kaptein Lu var streng kvinnelig kaptein på romskipet til Kometkameratene. Hun skulle holde gutta i øra.

Serien handlet om ni romvesener som nærmet seg jorda i et romskip. Mannskapets oppgave var å finne ut hva menneskene hodt på med. Tilbake til romskipet diskuterte de hva de hadde sett og opplevd. 

Kometkameratene ble skapt av det svenske selskapet BLA i Stockholm i samarbeid med NRK Super.

BLA har spesialisert seg på figurteater for fjernsyn. Selskapet var ansvarlig for idé, manus, regi og laging av figurer. Instruktør og ansvarlig for konsept var Petter Lennstrand (BLA Stockholm). 

Det ble skapt tilsammen 48 episoder i tidsrommet 2008 til 2011.

Informasjon

(Objekt ID 147084)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Emneord TV-figur, Barn

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I hver episode ble to romvesener sendt til jorda for å undersøke en  menneskelig aktivitet. Foruten undersøkelser handlet det også om å kommunisere med menneskene. Tilbake til romskipet diskuterte mannskapet hva de to utsendingene egentlig hadde opplevd

Kaptein Lu ble spilt av Hanne Dahle.

På et av fotoene er det Åsmund Huser som 'spiller' Kaptein Lu for fotografen.  

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK.

Transportert: 19.03.  2024.

Materialtyper

Kaptein Lu var en kvinnelig kaptei med utpreget feminine trekk. Ansiktet hadde to store, skjeve og gule øyne med sort pupill. Den lange hestehalen var i konstant bevegelse. Ellers var det munnen som gav henne et markant uttrykk. 

Det ser ut som om hun er laget av fleece. Hun har på seg en kjole og rekker henne til knærne. De tynne armene og beina var også synlige på denne figuren. Hår og hestehale var burgunder-/rustrød, klesplagget var sort og ellers er 'huden' grågrønn.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

 Kaptein Lu var er muppet med stor bevegelig munn som er karakteristisk for muppet figurer. I tillegg til bevegelse og uttrykk i munnpartiet, hardde Lu armer/hender som ble beveget ved hjelp av stenger. Det var festet en tynn stang til hver av henderne til figuren. Beina hang løst og bevege seg fritt.

Figurspilleren manipulerer/spiller munnpartiet med en hånd/arm og med den andre hånden beveges figurens to hender. 

Kaptein Lu var lett i vekt og god å spille.  I studio ble det lagt godt tilrette for for å imøtekomme figurspillernes behov. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (3)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
BLA Stockholm (organisasjon) – Figurmaker, Designer
Kometkameratene (produksjon) – Muppet