Fantorangen

Inngår i produksjon "Fantorangens verden", produsert av NRK Super.

Fantorangen er en blanding av elefant og orangutang og hans tilblivelseshistorie er lang. Grafisk designere ved Quisten Animasjon skapte formen til Fantorangen, de første var Endre Skandfer og senere Stig Saxegaard. Neste stadium var en tredimensjonal dukke/figur på systua til NRK. Billedkunstner og figurmaker Tiina Suhonen modellerte figuren og utviklet konstruksjonen. Hun underviste Christina Espedal som er tilskjærer og kostymemaker i NRK/NRK-Super. Chriustia har senere produsert flere utgaver av Fantorangen. 

Den 1. desember 2007 debuterte Fantorangen med sitt eget program for barn mellom to og fire år. Det var i forbindelse med lanseringen av den nye kanalen NRK Super. Programmet gikk syv dager i uken og varte 30 minutter. Fantorangen hadde vanligvis to til tre innslag på tilsammen rundt tre minutter mellom andre serier som var innkjøpt. 

I 2008 var Fantorangen programleder og deltaker i mange barneprogrammer.

Fantorangen opptrådte i flere programmer og -konsepter og var bare middels populær. Først da han i 2010 fikk et eget halvtimes program like før Barne-TV, vokste hans popularitet - og den fortsetter å vokse. Det lages fortsatt nye serier. 

Informasjon

(Objekt ID 146790)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2002
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 75 cm høy.
Lisens

 NRK barne-TV og NRK-Super.

Les mer

Fantorangen har fått sin egen verden både inne i hulen hvor han bor og i  skogen rundt ham. Han har flere venner og disse er Pivi og hans lillebror Fantus, så har også Maurora kommet til.

Fantorangen har et eget kosedyr som heter Eddi, en bamse som hverken snakker eller beveger seg. Fantorangen tillegger den ord og handlinger fordi han liker å skylde på Eddi når noe er galt. Eddi er registrert sammen med Fantorangen.

I tidsrommet 2007 til 2015 ble Fantorangen spilt av Berit Nermoen. Miriam Jacobsen skulle etterfølge henne fra 2015 til 2018. Inger Lindheim Gundersen overtok Fantorangen i 2018 -.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 13. 03. 2024.

Materialtyper

Karakteristisk for Fantorangen var den store munnen som kan åpnes og lukkes. Munnen delte ansiktet i to og figuren var en riktig 'skravlebøtte'. Fantorangen hadde også en lang snute og store ører. Glassøynene, sorte pupiller på hvit bakgrunn, var plassert høyt oppe på hodet. Skumgummi var ett av materialene som ble brukt i fremstilling av figuren. 

Kroppen til Fantorangen var liten i forhold til det store hodet. Det ble brukt dun for å få kroppen til Fantorangen lett. Han hadde  et lysere parti foran på brystet. Armene var tynne og potene/labbene var litt fyldigere med tre 'fingre' på hver pote. Det var festet en styringsstang på hver av dem. Beina hang løst og beveget seg med figuren, men vi antar at også de kunne ha stenger for å kontrollere føttenes bevegelser - om det var nødvendig. Materiale som ullfilt ble også brukt for å lage Fantorangen. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og notater under fotografering. 

Fantorangen har et kjæledyr som heter Eddy, en leke- og kosedukke. Eddi ble laget av mye myk bomull med en flosset overflate. Armer og bein ble styrt ved hjelp av stenger.  Eddy var ca. 50 cm høy. 

Konstruksjon/teknikk

For å kunne få et godt grep om munnen til Fantorangen hadde han en åpning i nakken for hånden til figurspilleren. Med den andre hånden (til figurspilleren) ble labbene manipulert/spilt. Med to spillere, kan også beina beveges ved hjelp av tynne stenger som festes i potene. 

Figuren ble konstruert til å kunne gjøre grunnleggende bevegelser (munn og forlabber), men den hadde også flere funksjoner, men de ville kreve flere spillere. 

Vurdering er gjort på bakgrun av foto og notater under fotografering. 

Annen info

Under Figurfestspillene i Tønsberg i januar (19-28) 2024 presenterte NRK Slik lager vi  Fantorangens Verden, en urpremiere som ble spilt på Støperiets Scene. Der røpte NRK for første gang hvordan TV-programmene har blitt  laget.

i 2024 inntok Fantorangen teaterscenen. I løpet av året vil Riksteatret og Oslo Nye Teater spille Fantorangen på teater i et nyskrevet spill for scenen. Christina Espedal (NRK) og Helena Bäckman (BLA) var ansvarlig for realisering av Fantorangen og Hilde Hægh hadde ansvar for manus og regi. 

Tilknyttet (6)
Endre Skandfer (person) – Designer
Stig Saxgaard (person) – Designer
Christina Espedal (person) – Figurmaker
Tiina Suhonen (person) – Designer
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Fantorangens verden (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler