Gnottene

Inngår i produksjon Produsert av Fabelaktig, sendt i NRK.

Gnottene hentet instpirasjon fra Jim Henssons serie Fraglene. Det var fire Grotter: Kaisa, Tander, Samper og Stella som bodde i en grotte under jorda. Programmene ble karakterisert som en live action kostyme/dukkeserie (hva det enn betyr).

Manus var ved Morten Hovland og regien ved Kenneth Dean. Fortelleren var Jørn Kolsrud. 

Produsent var Fabelaktig og NRK sendte 23 episoder i 2003. 

Informasjon

(Objekt ID 146595)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2003
Emneord Barn, TV-figur
Størrelse Menneskestørrelse
Lisens

Produsent Fabelaktig og NRK.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Dukkespillerne var: Michael Andre Boardman Bø, stemme Brit Elisabeth Haagensli. Tommy Henriksen med stemmen til Grete Kausland. Marius Kolstad med stemmen til Jannike Kruse. Geir Robsrud med stemmen til Dennis Storhøi. Paal Viken Bakke med stemmen til Erik Berg. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK.

Transportert: 05.03. 2024.

Materialtyper

Gnottene var kledde i syntetisk pels fra topp til tå. På hodet hadde de en helmakse med et stort nebb som trolig var støpt av et syntetisk materiale. Egentlig var nese, munn og kjeve et sammenhengende parti. Foruten to store øyne var resten av masken kledd med samme syntetiske rufsepels. Drakten var vid og armer og bein var synlige. Det heter at Gnottene var "små drager", men den likheten var fraværende. 

Vurderingen gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Utfordringen med denne konstruksjonen var i masken som var tredd over hodet på spilleren. Teksten ble dubbet (spilt inn på bånd), men figurspillerne var avhengige av å se gjennom små åpninger i høyde med øynene deres. Det ble fort varmt med en tett maske over hodet, men forhåpentligvis var ikke tagningen for lange. Ellers kunne Gnottene bevege seg som mennesker på to bein og med to armer - om det var ønskelig for små drager. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (2)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Gnottene (produksjon) – Andre figurer