Høna Turi

Inngår i produksjon Medvirket i flere av NRK Supers programinnslag.

Høna Turi ble laget  for å være i bakgrunnan, men hun fikk (får) stadig innplass med nye nummer i forskjellige sammenhenger.

Høna Turi var et produkt av overgangen fra NRK Barne-TV til NRK Super. Hun  opptråtte ofte sammen med den snille og litt naive sauen Perla (se Perla). På sammen måte som Perla kan hun dukke opp der hvor det kan passe inn i programmene. I magasinprogrammet Barne-TV var innslagene hennes ofte korte, fra 1-4 minutter. Hun dukket ofte opp når Håvard og Sofia sang.

2013-2019. Små innslag med sanger eller vitser, eller korte reportasjer.

Høna Turi ble utviklet av NRK Super og Siv Antonsen var dukkemaker.

Informasjon

(Objekt ID 146483)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2013
Emneord Barn, TV-figur
Størrelse Ca. 40-45 cm.
Lisens

NRK Super

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Det skulle vise seg at Høna Turi var så morsom  at hun stadig fikk medvirke i nye nummer og sammenhenger. Den underholdende dukkespilleren var Ingunn Thon.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK Super. 

Transportert: 29.02. 2024.

Materialtyper

Kroppen til Høna Turi var nærmest pæreformet og besto av lang og bustete pels, sannsynligvis saueull. Hode var lite i forhold til den rufsete kroppen. Hun hadde små øyne som satt tett og var delvis skjult av pels. Hun hadde en hønekam som hang litt på 'skjeiva'. Nebbet var stort og tungt og hang ned, det skjulte delvis en markering av rød munn - på fotoet. Det meste var rufsete pels på Turi. Hun hadde to store gule føtter med tre  'klør' på hver fot. Disse  forskyvningene av proposjoner gjør karrakteren svært komisk.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Trolig var Høna Turi en håndfigur. Det kan se ut som om Turid ganske enkelt ble tredd på hånden og underarmen til figurspilleren. Valg av materialer gav mye bevegelse til figuren som f.eks. pelsen, hønekammen, nebbet og føttene. Disse kroppsdelene beveget seg sammen med figurspillet som skapte scenisk liv i Høna Turi. Konstuksjonen var enkel, men den var også svært uttrykksfull. 

Vurdering er gjort på bakgfrunn av foto. 

Tilknyttet (2)
Siv Antonsen (person) – Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson