Kikkan

Inngår i produksjon Kikkan medvirket i programmene "Rodde og Kikkan", NRK Super.

Kikkan var en gang en leketøysfigur som lignet på en robot. Det har Kikkan sluttet med og sammen med Rodde har de to fått sitt eget TV-show. Kikkan var liten og naiv og han ble utsatt for mange prøvelser fra Rodde.

Showene foregikk i et forrykende tempo og de to hadde både sportsbil og en rakett som gjorde at farten kunne bli svært høy. Som regel hadde de mange vennligsinnede barn som publikum i salen/eller under opptak. De to, Kikkan og Rodde, var to tøysekopper som barna moret seg over. 

Figurmaker var Helena Bäckman, BLA Stockholm.

Prosjektleder var Natasha Sayer og det ble laget tilsammen 62 episoder i tidsrommet 2013 til 2016.

Informasjon

(Objekt ID 146250)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2013
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45-50 cm.
Lisens

NRK Super og BLA, Stockholm.

Les mer

Kikkan ble spilt av Kristian Eriksen og Linda Mahala Mathiassen.

Kilder:Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK

Transportert: 20.02. 2024.

Materialtyper

Kikkan ble formet i både mykt og hardt materiale. Det myke materialet var  tekstil, det harde var muligens isopor og spiraler for å kunne bevege både armer og bein. Et lite parti var laget av stoff som var en forlengelse som skulle skjule deler av armen til figurspilleren. Spiralene var malt med sølvfarge og det er mange morsomme bevegelser som kan gjøres ved hjelp av spiraler.

Red. er usikre på hvilke grunnmaterialer som ble brukt til å fremstille hode og kropp, det kan være isopor som ble  forsterket og trukket med orange tekstil, men det kan også være et annet og hardere materiale, uvisst hvilket. Både kroppen og hodet var hult slik at hånden og armen til figurspilleren kunne få plass inne i de to kroppsdelene. 'Hendene' til Kikkn besto av to klør på hver hånd. Kikkan hadde noen små sylindre ved feste til hver arm og fot, sannsynligvis for å skjule leddet mellom de to kroppsdelene. Ørene ble sannsynligvis laget av samme materiale. 

Det er mye usikkerhet i denne vurderingen. 

Konstruksjon/teknikk

Kikkan var en muppet som innebar at munnpartiet had de stor bevegelighet. Det ble festet stenger i hendene til figuren for å kunne spille med dem. Bein og føtter derimot hadde ingen styringsmekanisme og dingler litt hit og dit i takt med  figurspillet. Det skapte komiske effekter. Kikkan hadde en luke på kroppen med håndtak som sikkert var ment å åpne. Kanskje var det et hemmlig rom, det vet de som har sett  serien.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (2)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Rodde & Kikkan (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler