Kuraffen

Inngår i produksjon Medvirket blant annet i "Kuraffens tv-show" i NRK.

Kuraffen var en kryssning av ku og sjiraff. Hodet og føttene var fra kua og halsen pluss resetn av kroppen var fra sjiraffen. Den ble en overgangsfigur som var med på skiftet mellom Barne-TV på NRK 1 og NRK Supers digitale sendinger. Kuraffen, som var en hun figur, fikk være med på alle barneprogrammer som ble digitale fra 1. januar 2010. Kuraffen markerte at NRK Super skulle satse på TV-figurer, alias teaterfigurer, slik norsk fjernsyn gjorde da det ble etablert i 1960. 

Billedkunstner og figurmaker Tina Suhonen modellerte figuren og NRK's  tilskjærer og kostymemaker Christina Espedal, skulle senere utvikle en ny håndfigur/dukke.

Kuraffens TV-show var et eget program hvor hun bodde på sin egen topp med en kikkert. Med den kunne hun se overalt. I 2009 kom Kuraffen tilbake til tv-skjermen i magasinet Barnas Supersommer. I programmet bodde Kuraffen på en bondegård sammen med programleder Wilhelm Støylen. De to medvirket også i Barne-TV i julen 2009 med en adventskalender hvor de introduserte episodene Jul i Svingen. 

NRKs egen barnekanal NRK Super startet i 2007. Redaksjonssjef Ingrid Marie Hafstad ville at kanalen skulle presentere en norsk produsert figur med forankring i barnas hverdag. 

Informasjon

(Objekt ID 146210)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse ca. 110 cm høyde.
Lisens

NRK Super og utlånt av NRK Super.

Les mer

Kuraffen var en figur for småskolebarn og hun ble brukt for siste gang i NRK Super i slutten av desember 2012. I tillegg skulle figuren  få et lengre liv som sykehusklovn sammen med Mads Buer.  

Figurspillere var Cathrine Gram og Mads Buer

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK Super. 

Transportert: 19.02. 2024.

Materialtyper

Kuraffen, som var en hunfigur, ble laget etter Muppet-prinsippet hvor bevegelsen og uttrykket først og frems var i figurens munnparti. Hun hadde  en stor nese med runde nesebor og glassøyne som satt høyt oppe på et sylinderformet hode. De sorte pupillene var store og uttrykksfulle. To grå ører sto rett opp. Kuraffen var påskegul fra topp til tå. De lange, tynne beina med gule klover, hadde ledd i anklene. Stoffet som  Kuraffen var sydd av var et teddystoff som muligens var elastisk. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Muppet konstruksjonen handlet først og fremst om munnpartiet til figuren. 

Figurspillerens hånd gjorde alle munnbevegelsene. Hele armen, helt opp til skulderen på spilleren, var trukket med gult stoff som illuderte halsen og litt av kroppen til figuren. De to beina hang rett ned og beveget seg, eller snarer dinglet, ukontrollert. Det gav en viss komisk effekt. Figuren var enkelt konstruert, men svært uttrykksfull i bevegelsene. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

Quisten Animation fikk i oppdrag å foreslå en visuell profil for barneprogrammene i den nye kanalen NRK Super. Den skulle inkludere radio-og TV-programmer. TV-produksjonen skulle dessuten deles i to grupper - én for småbarns-programmer og én for småskole-barn. Radioen fikk en geitebukk som sitt symbol. Den ble endret i den interne arbeidsprosessen og endte opp som Perla - en feminin liten sau. Småbarna fikk en Orangofant som litt etter litt ble skap om til en Fantorang. Småskolebarna fikk Kuraffen. 

Tilknyttet (2)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Kuraffens tv-show (2008) (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler