Zook

Inngår i produksjon Zook kjent fra "Kometkameratene", NRK.

Zook var en av figurene i programserien Kometkameratene som handlet om ni romvesener som nærmet seg jorda i et romskip. Mannskapets oppgave var å finne ut hva menneskene hodt på med. Kometkameratene ble skapt av det selskapet BLA i Stockholm i samarbeid med NRK Super.

BLA har spesialisert seg på figurteater for fjernsyn. Selskapet var ansvarlig for idé, manus, regi og laging av figurer. Instruktør og ansvarlig for konsept var Petter Lennstrand (BLA Stockholm). 

Det ble skapt tilsammen 48 episoder i tidsrommet 2008 til 2011.

Informasjon

(Objekt ID 146113)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 40-45 cm høy.
Lisens

BLA Stockholm og NRK Super.

Les mer

Det var seks voksne og tre unge romvesener (Rampejentene) som nærmet seg jorda i romskipet. I hver episode ble to romvesener sendt til jorda for å undersøke en eller annen menneskelig aktivitet. Foruten undersøkelser handlet det om å kommunisere med dem (menneskene). Tilbakle til romskipet diskuterte mannskapet hva de to utsendingene egentlig hadde sett og opplevd.

Zook var det minste romvesen, men han hadde store tenner. Han hadde heller ingen stemme og snakket ved hjelp av lyder. Zook ble spilt av Thomas Hildebrand.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

https://no.wikipedia.org>wiki>Kometkameratene   

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 15.02. 2024.

Materialtyper

Zook har et stort og uttrykksfullt gap som er karakteristisk for muppet figurene. Den har også stenger festet i forlabbene som gjør at figurspilleren kan kontrollere spillet med labbene. Stenger festet i hender/labber er typisk for stangfigurer. Kryssninger av ulike typer figurer skjer ofte for å få dem mer uttrykksfulle.

TV-figurer har ofte et uttrykksfullt munnparti, de er så nær kamera at bevegelse i munnpratiet er neste påkrevet - spesielt om de har mye å fortelle. Foruten det store munnpartiet med tenner av skumgummi (ser det ut som), har Zook klare øyne med sorte 'pupiller'. Figurene har en særlig rufsete 'pels' som er framstilt av ulike typer tykt garn, sannsynligvis ull. Øvert på hoddet  har Zook noen lange følere som spriker i ulike retninger.  

Kroppen til Zook er rund, nesten som en ball, og de to bakbeina er feste utenpå kroppen. Figuren er et pussig vesen, et dyr som kommer fra det ukjente. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Zook har en konstruksjon i hodet som gjør at gapet kan beveges ved hjep av figurspillerens hånd. Det betyr at hånden og armen til figurspilleren er inne i figuren. Den andre hånda til figurspilleren spiller med forbeina til figuren. De to bakbeina følger bevegelsen til figuren. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (3)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
BLA Stockholm (organisasjon) – Figurmaker, Designer
Kometkameratene (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler