Rebekka

Inngår i produksjon "Jubalong", et magasinprogram fra NRK.

Rebekka var hovedpersonene i produksjonen Jubalong. Hun var en  spontan jentefigur som også var litt masete og frekk. Med disse egenskapene dominerte hun programmene som ellelrs var befolket av snille barn og voksne. Rebekka var den eneste TV-figuren i familie med mennesker.

Rammehistorien var situasjonskommedie (sit-com) med skuespillere i rollene som familiemedlemmer.  Jubalong var et magasinprogram for barn mellom tre og åtte år. I innslagene var det plass til sanger, konkurranser, intervjuer og reportasjer som var knyttet til dagens tema.

Figurmaker var Torill Næsheim.

Det ble produsert tilsammen 43 episoder i tidsrommet 2006-2008. 

Informasjon

(Objekt ID 146059)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2006
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 125 cm.
Lisens

NRK.

Les mer

Foreldrene til Rebekka var skilt, hun og broren Espen bodde halve tiden hos far, stemor og stesøster, og halve tiden hos mor, som bodde i nabohuset. I tillegg var det både fettere og andre slektninger og naboer med i serien. Det var et mylder av mennesker som medvirket. 

Rebekka ble spilt av Liv Gulbrandsen.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK.

Transportert: 14. 03. 2024.

Materialtyper

Rebekka var en muppet og det som er karakteristisk for denne type figur er at uttrykket først og fremst er i munnpartiet. To fortenner var synlige i overmunnen og de gav henne et  humorisktisk preg, men de var ikke de eneste. Hodet var bredt og øynene satt langt fra hverandre. To små ører sto rett ut fra det brune håret. Øyenbrynene var hevet og de gav henne et spørrende uttrykk. 

Materialet som brukes for å lage en muppets er ofte skumgummi. Det er lett og lar seg bevege i alle retninger. Rebekka skilte seg ut fra 'vanlige' muppets ved at hun var fremstilt i helfigur. Hun hadde både over- og underkropp og to lange armer, godt proporsjonert med barnekroppen. Beina derimot er lange, de hadde knær og ankelledd som kunne bøyes, og fot med fem tær. Både ansikt, hender, bein og føtter ble laget av en elastisk, finmasket froter.   

Konstruksjon/teknikk

Det som er interessant mem denne konstruksjonen er at den har mange utrykksmuligheter. Den kan spilles av én figurspiller, men to spillere kan tilføre figurene langt flere bevegelsesutttykk og gjøre den mer levende. 

Figurspillerens hånd, her høyre, spiller med munnpartiet og venstre hånd/arm med figurens venstre arm/hånd. Kroppen var formet slik at den lett kan følge hodet og håndens bevegelser. En spiller no. 2 vil kunne bevege figurens høyre arm/hånd og i tillegg spille med beina. Her er også plass for en tredje spiller (om det skulle bli nødvendig). Flere spillere på samme figur krever god koordinering, men det gir mange flere uttrykksmuligheter. 

Tilknyttet (3)
Torill Næsheim (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Jubalong (produksjon) – Muppet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler