Columbine

Inngår i produksjon "Huset med det rare i", programserie i NRK.

Colombine medvirket i programserien Huset med det rare i. Det var fire skuespillere som skiftet på å være programledere. To av dem var Minken Fossheim og Øyvind Berven.   

Hvert program hadde et gjennomgående tema. Det kunne være årstider eller dyr, som f.eks om en katt, hund eller hest, men temaet kunne også handle om kunst, kultur, musikk og billedkunst. Teater var også et tema i denne serien og i disse programmene ble figurteater inkludert. I et program lærte barn å bygge et eget modellteater, i et annet program spilte de Commedia dell'arte med figurene Colombine, Harlekin og Pierrot. Figurmaker var Marit Stubberud.

Huset med det rare i var en storsatsing over tidsrommet 1992-2004. Det ble produsert til sammen 40 programmer. 

Informasjon

(Objekt ID 146046)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1992
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse ca. 40-45 cm.
Lisens

Marit Stubberud og utlånt av henne.

Les mer

NRK leide et hus til denne produksjonen, en herskapsvilla i Madserud allé 34. Det ble gjort opptak både i hagen og rundt huset. NRK's fjernsynsmonopol falt på denne tiden og det var tydelig at NRK ønsket å utkonkurrere  TV2 når det gjaldt programmer for barn. 

Figurspillere var  Hanne Dahle, Marit Stubberud og Birgit Strøm. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK.

Transportert: 13.02. 2024.

Materialtyper

Den faste karakteren Columbine fra Commedia dell'arte ble her fremstilt som en en søt og pikeaktig hanskefigur. Hun var kledd i rosa kjole fra topp til tå, den ble sydd i lette stoffer og har tyll over skjørtet. Hun hadde også rosa tyllpynt i det rosa håret som ble laget av garn, enten bomull eller ull.   

Ansiktsformen var oval, øyenbrynene var svarkt markert og øynene var  store og skjeve. Som de fleste hanskefigurer hadde også Columbine en underdrakt som ble  sydd etter spillerens hånd. Kostymet ble formet over underdrakten. 

Hodet kan være skåret ut i isopor eller støpt på en form av leire. Uansett teknikk, så er overflaten sparklet og pusset før ansiktet ble malt og gitt  karakter. 

Hendene er av tekstil og formet som en vott. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og med god kjennskap til hanskefigurer. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til Columbine er en tradisjonell hanskefigur med underdrakt og overdrakt. Håndstillingen er høyst sansynlig følgende; figurens hode er plassert på spillerens pekefinger og de andre fire fingrene er fordelt på figurens høyre og venstre arm/hånd.

Marit Stubberud var elev av Arne Mykle. Columbines konstruksjon er bygget over samme lest som teaterfigurene til familien Mykle. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto og med god kjennskap til hanskefigurer. 

Tilknyttet (3)
Marit Hulaas Stubberud (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Huset med det rare i (produksjon) – Hanskefigur