Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Norske fjernsynsdukker, en historisk fagartikkel skrevet av Anne Helgesen. pdf 4. sep. 2024 Last ned

Vaktmester Gorgon

Inngår i produksjon Vaktmester Gorgon medvirket i programserien "Reparatørene kommer", produsert av NRK.

Vaktmester Gorgon  medvirket i serien Reparatørene kommer! som ble produsert første gang i 1969 av NRK. Tekst og konsept var ved Bjørg og Arne Mykle og Ebbe Ordingt. Sistnevnte var også produsent. Ansvarlige for design og realisering av figurene var Bjørg og Arne Mykle. Oda Flagstad designet dekoren og Ellen Aanesen var fotograf. 

Reparatørene kommer! ble første gang sendt på NRK i oktober 1969 og deretter i 1973 (Reparatørene kommer tilbake), 1976 (Reparatørene kommer og kommer), 1979 (Reparatørene kommer igjen) og 1985 og (Reparatørene kommer tilbake igjen).

Serien ble lansert som "pre-ironisk" i Programbladet i 1969. På 1990-tallet ble Reparatørene en kultserie for unge voksne. De kalte seg "Pompel og Pilot-generasjonen. 

Informasjon

(Objekt ID 145679)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1969
Emneord Barn, Unge, Voksne, TV-figur
Størrelse Ca. 60 cm høy.
Lisens

Mykles etterkommer(e). Utlånt av Kari Mykle. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Pumpel og Pilt ble stadig konfrontert med Vaktmester Gorgon. Han talte i fremmedord som endte på -ere og plaget Pompel og Pilt med endeløse rekker av slike ord som: "Reparere, komprimere,  figurere ...".

Bjørg Mykle har fortalt at de bestemte seg for å lage noe som var kjemisk fritt for morsaliserende pekefingre. De grep fatt i fremmedordene og oppdaget hvor mange -ere ord som finnes i språket vårt. "Dermed var vi i gang."

Siden Bjørg og Arne Mykle spilte alle figurene i serien, var  det Arne som spilte Vaktmester Gorgon. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Modum, Blåfarveveæket: Dukketeater underveis. Familien Mykle og Norsk Dukketeater. (2006:79). Utgitt i forbindelse med en utstilling. 

Giver: Mykles etterkommere. NRK.

Transportert: 31.01. 2024.

Materialtyper

Hode til Gorgon ble formet i leire og på denne formen ble det gjort en støpning av med avispapir og lim. Gargon har et pæreformet  hode. Den tørre formen ble delt i to, leiren fjernet og deretter limt sammen igjen. Ugjenvheter ble sparklet og deretter malt. Hode må også ha en hals som drakten kan festes på. Denne type figur har en underdrakt som er tilpasset spillerens hånd (for å sitte godt). Lengden på drakten er nedenfor albuen.

Over underdrakten er selve kostymet som gir figuren karakter. Gorgon har en liten turkis hatt på hodet og noen garntufser som stikker ut fra hatten. Han har en beige skjorte og en rødrutete vest med knapper. Et lilla skjer i halsen setter en ekstra farge på figuren. 'Buksene' er flaskegrønne. 

Det er pæreformen som gir ansiktet uttrykk og det er malt grått. Munnen er markert og den har form som en stor u. Øynene er ytters små og ganske stikkende. 

Det finnes nok flere varianter av Gordon fordi red. har sett han kledd i andre farger. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. Red. har kjennskap og kunnskap om hvordan to generasjoner Mykle konstruerte sine hanskefigurer. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjone til Vaktmester Gordon er en typisk hanskefigur fra Mykle-tradisjonen, her ved Bjørg og Arne Mykle. Det pæreformede hodet er formet i leire, og deretter ble det gjort en støpning av formen med avispapir/alternativt bomullsgas og lim. Den tørkede formen ble delt i to, leiren fjernet og de to delene ble  limt sammen igjen. Denne teknikken gir et lett hode. Hodet kan, om nødvendig, sparkles og deretter males. Figurmakeren må huske å la hodet få en hals som drakten kan festes på.

Underdrakten ble formet til spillerens hånd og håndstilling (hodet på pekefinger, tommel er figurens venstre arm/hånd (sett fra salen)), de tre andre fingrene er figurens høyre hånd/arm. Overdrakten gir figuren karrakter. De er laget av lette og myke materialer som, enkelt sagt, er lett å spille med. Skjorte og vest er i bomull, buskestoffet har en annen struktur, litt ruglete, uvisst hvilket materiale det er laget av. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. I tillegg til kjennskap og kunnskap om Mykle-tradisjonen.

Annen info

Arne Myklehar har uttalt følgende:

"Stemmen (til Gorgon, red. tilføyelse) hadde jeg fra en bestemt situasjon fra min barndom, en skremmestemme jeg hadde bruket overfor en fillefetter av meg. Når det gjelder Gorgons hang til rimord på å reparere, så kan jeg ikke huske hvordan det oppsto, annet enn at jeg hadde morro av å tulle med ord, eller ordspill. Dukketeater underveis. Familien Mykle og Norsk Dukketeater, (2006:79).

Tilknyttet (4)
Bjørg Mykle (person) – Designer, Figurmaker
Arne Mykle (person) – Figurmaker, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Reparatørene (produksjon) – Hanskefigur