Max Mekker

Inngår i produksjon Max Mekker medvirket i "Sesam Stasjon", produsert av NRK.

Max Mekker var én av fire TV-figurer som medvirket i Sesam Stasjon. Det ble produsert tilsammen 52 episoder som strakk seg fra 1991 til 1999. I tillegg til Lille Py, medvirket to andre figurer som var Alfa og Bjarne Betjent.    Skuespillerne Sverre Holm og Sidsel Ryen var også med i Sesam Stasjon

Serieskaperen var amerikaneren Jim Henson som spesialiserte seg på figurteater for tv allerede tidlig på 1960-tallet. Hans Muppetshow for voksne ble solgt til fjernsynsstasjoner over hele verden. Sesame Street var hans tilbud til barn. NRK fikk forhandlet frem et eget konsept hvor Hensons Sesame Workshop produserte TV-figurer og dekorasjoner for NRK, mens opplegg,  manus og design av figurer m.m. var av NRK. 

Informasjon

(Objekt ID 145676)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1991
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 160 cm i høyde.
Lisens

Sesame Workshop og NRK Super.

Les mer

Max Mekker var i menneskestørrelse med skuespiller Geir Børresen inne i selve figuren. 

NRK leide Lørenskog Stasjon og malte hele stasjonsbygningen. Der levde de fem stasjonsansatten hvor skuespillere og TV-figurer var likeverdige rollefigurer i programserien. Sesam Stasjon var pedagogisk underholdning i skjønn forening og med heseblesende amerikansk tempo. Det gjaldt særlig filmen som ble vist som avbrekk i selve fortellingen. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK Super. 

Transportert: 31.01. 2024.

Materialtyper

Max Mekker ble spilt av skuespiller Geir Børresen som var inne i selv figuren eller kostymet.

Hodet til Max Mekker kan være bygget med ulike elementer av skum, spiler og støpte deler.

Øynene var runde og tydelige og kunne beveges. Nesa var klumpete og stor, i eplegrønn farge. Han hadde en rød skyggelue på hode. Overdelen til kostymet var mellomblå og bustete, en langhåret teddypels. Han hadde på seg en oragne snekkerbukse  med påsydde lapper i forskjellige mønstre. På hendene hadde han store hvite bomullshansker og på føttene noen veldig store sko. Alt var stort på Max Mekker. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. Se også under "Konstruksjon/teknikk".

Konstruksjon/teknikk

Det er ikke enkelt å være inne i en figur som Max Mekker med så my stoff. Spilleren må kunne puste, og det blir fort varmt og klamt inne i drakten. Den må ha pusteluker - i d v s i hode.

Kroppen til Max ble laget som en spilestopp (en tilnærmet selebukse med spiler som ligger i løpeganger, for å gi den volum og en viss fleksibilitet (Jf. prinsippet med krinolineskjørt). De stor orange  busken ble trukket utenpå spilebuksene. Til kostymet hørte også en blå overdel. Max Mekker var helt avhengig av en påkleder for å få allle kostymedelene på plass. Det var ikke gjort i en håndvending. Hans spilleposisjon var imed bøyde knær. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto og detaljert informasjon fra NRK. 

Tilknyttet (4)
Ellen Andreassen Jensen (person) – Designer
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Hensons Sesame Workshop (organisasjon) – Figurmaker
Sesam Stasjon (produksjon) – Andre figurer