Lille Py

Inngår i produksjon Lille Py er kjent fra Sesam Stasjon, produsert av NRK.

Lille Py var én av fire TV-figurer som medvirket i Sesam Stasjon. Det ble produsert tilsammen 52 episoder i tidsrommet  1991 til 1999. I tillegg til Lille Py, medvirket tre andre figurer; Alfa, Bjarne Betjent og Max Mekker.  Skuespillerne Sverre Holm og Sidsel Ryen var også med i Sesam Stasjon

Serieskaperen var amerikaneren Jim Henson som spesialiserte seg på figurteater for tv allerede tidlig på 1960-tallet. Hans Muppetshow for voksne ble solgt til fjernsynsstasjoner over hele verden. Sesame Street var hans tilbud til barn. NRK fikk forhandlet frem et eget konsept hvor Hensons Sesame Workshop produserte TV-figurer og dekorasjoner for NRK, mens opplegg,  manus og design var av NRK. Det var Ellen Andreassen Jensen som designet Lille Py.

Informasjon

(Objekt ID 145674)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1991
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60 cm i høyde.
Lisens

Sesame Workshop og NRK Super.

Les mer

NRK leide Lørenskog Stasjon og malte hele stasjonsbygningen. Der levde de stasjonsansatten hvor skuespillere og TV-figurer var likeverdige rollefigurer i programserien. Sesam Stasjon var pedagogisk underholdning i skjønn forening og med heseblesende amerikansk tempo. Det gjaldt særlig filmen som ble vist som avbrekk i selve fortellingen. 

Lille Py medvirket i serien mot slutten. Figuren var rød og hadde et tynt og  gyllent hår. Hun ble spilt av Christine Stoesen. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK.

Transportert: 31.01. 2024.

Materialtyper

Lille Py hadde samme størrelse som Alfa, men hode hennes var større enn hode til Alfa. Det var formet av skumgummi og horisontalt delt. Kroppen hadde samme konstruksjon som Alfa, en muppetfigur med stor, bevegelig munn og store øyne som satt relativt tett. Nesa var rund. Py hadde  samme teddypels som Alfa.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til denne type muppet var i munnpartiet. Ofte har disse figurene mye på hjertet, m a o de prater mye. Parallelt med munnbevegelsene må spilleren også bruke håndleddet for å kunne få størst mulig bevegelighet i munnen og halsen til figuren. Disse figurene er svært utrykksfulle. 

En figurspiller har aldri en ledig hånd, heller ikke her. Spilleren kan bevege/  spille med en labb som ytterligere understreker figurens livaktighet. Det er mulig å spille vekselsvis med figurens høyre eller venstre labb, men det krever smidighet og fleksibilitet hos spilleren, foruten styrke i armer og rygg. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Ellen Andreassen Jensen (person) – Designer
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Hensons Sesame Workshop (organisasjon) – Figurmaker
Sesam Stasjon (produksjon) – Muppet