Raffen

Inngår i produksjon Raffen var en sjiraff som medvirket i programserien "Portveien 2," produsert av NRK.

Raffen var en sjiraff som medvirket i programserien Portveien 2, produsert av NRK Barne-TV. Manusforfatter var Eyvind Skeie og Gudny Hagen. Raffen ble laget av Åsmund Huser. Produsent var Herman Gran, Grete Høien, Inger Bjørnstad og Dieter Kriszat. Den kvinnelige programlederen var Eli Rygg. De to mannlige programlederne var Jarl Goli og Terje Strømdal. Portveien 2 var en storproduksjon som produserte 140 programmer i løpet av 3 år (1985-1987).  

Eyvind Skeie skrev sanger til programmene og de har blitt kjente barnesanger. Portveien 2 var svært populær for generasjonen barn som vokste opp på 1980-tallet i Norge

Informasjon

(Objekt ID 139972)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1985
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Uvisst.
Lisens

NRK og Åsmund Huser. Utlånt av Åsmund Huser. 

Les mer

Åsmund Huser var figurmaker og spilte sjiraffen Ruffen i alle programmene. Det ble leid en hytte i kolonihagen på Bjølsen for bruk til de eksteriøre opptakene, mens interiøropptakene ble gjort i studio. Portveien 2 skulle oppleves som et virkelig sted, og serien var et underholdnings-tilbud til hele familien.

De pedagogiske intensjonene hadde preget barneprogrammene på 1970 og begynnelsem av 1980-tallet. I Portveien 2 var det følelser og opplevelser som det ble lagt vekt på. Raffen hadde ingen samtaler eller kommunikasjon med programlederne. Han snek seg rundt dem, slik at han var synlig for seerne, men ikke for menneskene i studio/på skjermen. Dette sceniske virkemidlet har ofte blitt brukt i barneteatret, men det var første gang det ble konsekvent gjennomført på tv.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024. NRK.

Giver: Utlånt av Åsmund Huser. 

Transportert 28.01. 2024.

Materialtyper

Hodet til Raffen ble støpt av glassfiberarmert polyester og mulen ble laget av skumplast. Gapet/ganen ble trukket med semsket skinn og overleppa fylt med blyhagl. Øyeeplene var av isopor og på en god dag kunne Raffen blunke ved hjelp av et snortrekk (fiskesene). Han kan også utstyres med tårekanaler ved ekstra triste anledninger. Halsen/nakken ble foret med vattert stoff. Alt ble håndsydd (rett på stoffet), p g a figurmakerens manglende ferdigheter når det gjaldt å lage mønster. Strechfroté ble brukt til å til å dekke kroppen med og manen ble laget av garn - muligens av ulltråder. 

Den detaljerte beskrivelsen av materialene som ble brukt for å fremstille Raffen er, med noen få endringer, figurmaker Åsmund Husers egne ord. 

Tusen takk Åsmund!

Konstruksjon/teknikk

Raffen var en håndfigur laget etter det samme prinsipp som en muppet figur. Det som karakteriserer denne type figur er den store munnen som beveger seg opp og ned, noen ganger også til siden. Det er figurspillerens fingre inne i hodet på figuren som gir munnen  scenisk liv. Halsen til Raffen var lang og det var spillerens arm som var inne i halsen til Ruffen. Spillet med håndledd er særdeles viktig for å kunne skape nyanserte bevegelser med hodet til figuren. Fra figurmakeren vet vi også at Raffen kan gråte og han kan bevege øyelokket. 

Figurmaker Åsmund Huser har gitt utførlig informasjon om produksjonen av Raffen. 

Annen info

Mer informasjon finner du på:

https//:tv.nrk.no > serie > portveien-2

https//:wikipedia.org >wiki > Portveien_2

Tilknyttet (4)
Åsmund Huser (person) – Designer, Figurmaker
Unge Husers Dukketeater (organisasjon) – Opphavsperson
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Portveien 2 (produksjon) – Andre figurer, Andre figurer