Kalle Kra

Inngår i produksjon Kalle Kra medvirket i programmet "Tertitten", produsert av NRK.

Kråka Kalle Kra var en marionett som ble designet og realisert av tsjekkeren Karel Hlavaty. Den ble laget til magasin-programmet Tertitten, et 15 minutters program for barn som ble vist første gang i 1970. Serien varte i ett år. 

Det var ulike programledere som bandt sammen innslagene som besto av animasjonsfilmer, illustrerte opplesninger, samtaler med barn m.m.

Våren 1970 var Birgit Strøm programleder. Hun bestilte Kalle Kra fra Karel Hlavaty og fikk engasjert sin søster Elisabeth Strøm som figurspiller. Programleder Strøms samtalte med Kalle Kra handlet om aktuelle spørsmål om natur og miljøvern. Barna som så på programmene fikk være "naturvenner" som sendt inn brev og tegninger til programmene. 

Informasjon

(Objekt ID 139931)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1970
Kategori Marionett
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm i lengde.
Lisens

NRK Super. Utlånt av NRK Super. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Marionettespillet og stemmen til Kalle Kra hadde Eliabeth Strøm, søster av Birgit Strøm.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 25.01. 2024.

Materialtyper

Vi antar at denne TV-marionetten ble laget i tre, det vil si hode og kropp. Det er  brukt tekstil, sannsynligvis filt, til å 'bekle' kropp og hode. Det er brukt forskjellige sjatteringer på filten for å skape mer liv i kroppen og for å gi et inntrykk av fjær. Vingene og halen ble sannsynligvis også laget av filt, men den har blitt stivet opp. Hode er stort og har et langt gult nebb. Kalle Kra har store øyne. Føtter og klør gir inntrykk av å være laget av metall som er surret med et oransje materiale, det kan være av plast. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Kalle Kra har ledd i hode og hals, med bein festet til kroppen. Vingene kan beveges, muligens også halen. Nebbet er stort og det kan åpnes og lukkes. Det store gapet er uttrykksfullt. Feste for spilltrådene er på bakre del av hodet og ett foran på nebbet. Vingene har også feste for spilltråder og det har også klørne - ytterst.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

Hlavatys tanker /teatersyn...

Mer informasjon om den tsjekkiske kunstneren Karel Hlavaty finner du under registreringen av Titten Tei. 

Tilknyttet (3)
Karel Hlavaty (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Tertitten (produksjon) – Marionett