Triola da Gamba

Inngår i produksjon "Triola da Gamba og jeg", et musikkprogram for barn, produsert av NRK Super.

Triola da Gamba var en marionett som ble designet og produsert av den tsjekkiske kunstneren Karel Hlavaty. Musikk-programmet Triola da Gamba og jeg ble produsert for første gang i 1970 og var "på lufta" til 1973. Kine Sørensen var programleder, regi og programkonsept var ved Anne Cathrine Ramberg. 

Marionetten Triola da Gamba fungerte som samtalepartner (med Kine Sørensen) og temaene for samtalene var om musikk. 

Triola da Gamba ble etterhvert overskygget av Titten Tei som også ble designet og laget av Karel Hlavaty, men da for andre programmer. 

Informasjon

(Objekt ID 139930)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1970
Kategori Marionett
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50-55 cm høy.
Lisens

NRK. Utlånt av NRK Super.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Det var Birgit Strøm som spilte Triola da Gamba og hun hadde også  stemmen til marionetten. 

Kilder: Anne Helgesen: Høyt og lavt i norsk teater. Karel Hlavaty og hans dukketeaterkunst, utgitt i forbindelse med Oslo Museum: Teatermuseets utstilling (2022:48, 81).

Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 25. 01. 2024.

Materialtyper

Karel Hlavaty var teknolog og bærer av tsjekkis tradisjon med tremarionetter, er det trolig at denne marionetten også ble laget i tre. Muligens kan kroppen være en kombinasjon av tre og isopor/alternativt skumgummi. 

Hodet var stort i forhold til kroppen, det kan være at hodet ble laget i isopor (med trepropper for feste av tråder). Nesen må høyst sannsynlig være av tre, marionetten trenger et festepunkt for tråd der.  

Halsen må også være av tre for å binde hode og kropp sammen. Det trengs et solid feste. Marionettens hår er av gult garn, gul og orange er fargene på kostynet som er tilnærmet en klovnedrakt. En stor dusk er festet foran på magen. Stoffet som drakten er laget av er et silkelignende materiale.   

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til denne marionetten hører til den tradisjonelle, med hode, kropp/torso, armer med hender og bein med sko. De er her små som gjør marionetten mindre stabil. Triola da Gamba hadde ikke mange føringstråder, fordi den skulle være enkel å spille med. For Birgit Strøm som spilte marionetten var det en teknikk hun ikke var kjent med, den måtte læres. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Mer informasjon om Karel Hlavaty vil du finne ved å søke på Titten Tei i dette Figurteater-galleriet. Du kan lese mer om Hlavaty og hans teaterfigurer i boken:

Høyt og lavt i norsk teater (2022) av Anne Helgesen, se våre Kilder. 

Tilknyttet (3)
Karel Hlavaty (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Triola da Gamba og jeg (produksjon) – Marionett, Marionett