"Simplicissimus"

Inngår i produksjon "Simplicissimus", samproduksjon med Teater Corpus, Teater Innlandet og Figurteatret i Nordland m.fl.

Simplicissimus var inspirert av det tyske satiremagasinet med samme navn.  Tormod Lindgren hadde idéen til produksjonen, han var også dramaturg og oversettere sammen med Christina Just, Selma Lindgren, Thomas Raff og Jørgen Strickert. Teaterfigurene var ved Thale Kvam Olsen, Steinar Kaarstein og Tormod Lindgren, sistnevnte hadde også ansvar for scenografi og kostymedesign. 

Produksjonen hadde urpremiere på Teater Innlandet 28. april 2021.

Målgruppen var voksne. 

Simplicissimus ble støtte av: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Dramatikkens Hus, Dramatikerforbundet, Stikk, Tekstforfatterfondet, Spenn, Fritt Ord, FFUK, Oslo kommune, Danse og teatersentrrum og Figurteatret i Nordland. 

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel. 

Informasjon

(Objekt ID 137812)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 28. apr. 2021
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Voksne
Størrelse Ca. 60-65 cm.
Lisens

Teater Corpus, Teater Innlandet og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Satiremagasinet Simplicissimus, startet i 1986 i Tysklandsamlet noen av Europas største tegnere og forfattere, blant annet den norske tegneren Olaf Gulbransson. Magasinets historie forteller mye om den politiske situasjonen i mellomkrigstiden. Hitler og nazistene utpekte seg raskt som et yndet motiv for satiriske artikler og karikaturtegninger.  

Produksjonen "Simplicissimus er en hyllest til den frie pressen og den politiske satiren som stadig er under press verden over. Møt satirikere, nazister, Josephine Baker, en isbjørn og dansende blyanter i en sterk blanding av skuespill, figurteater og nyskerevet musikk!" (FiN).

Skue- og figurspillere var: Ragni Halle, Knut Alfsen/Thomas Hildebrand, Dominika Minkacz-Sira, Terje Ranes og Kristian Winther.

Kilder: Figurteatret i Nordland www.figurteatret.no/produksjoner - Program for Simplicissimus og https://www.teatercorpus.com/simplicissimus

Giver: Figurteatret i Nordland, 07.02. 2023.


Materialtyper

Red. har gitt figuren vi har valgt å registrere navnet "Den lille mann". Han var fysisk liten, neppe mer enn 50-55 cm høy. Han hadde proporsjoner som et  menneske i miniatyr. Han var kledd i en ytterjakke i tweed, skjerf med dyp rød farge, bukser og sko. Hodet og ansiktet var realistisk formet; høy panne, bekymrede øyne med poster under, lang nese og en liten bart under den.

Han bærer på en kuffert. 

Hode og ansikt ble trolig skåret ut i styrofoam eller et tilsvarende lett syntetrisk materiale. Deretter ble det forsterket med papir og lim. Teknikken er klassisk. Ansiktets overflate ble pusset og malt.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.  

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til "Den lille mann" var en realistisk formet teaterfigur i miniatyr. Han hadde ledd som muliggjorde tilnærmet anatomiske bevegelser i kropp, bein og armer. Mannen hadde en styringsstang festet i bakhodet og en i ryggen. Figurspilleren kunne bevege armen på figuren ved å føre den direkte med sin hånd. Bevegelse på beina kan skje ved tyngdeoverføring. 

Figurspilleren var synlig sammen med figuren. Den store forskjellen i størrelse mellom figurspilleren og teaterfiguren gir inntrykk av sårbarhet og hjelpeløshet. "Den lille mann" var på reise, sannsynligvis på flukt... 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Utdrag for anmeldelse:

"Med de senere års politiske utvikling er figurteateret "Simplicissimus", om det tyske satiremagasinet med samme navn, aktulet som en røkbombe."(...) Flere ganger oppstår det magiske situasjoner der figur og figurfører går opp i en høyere enhet."

Lars Elton, norsk shakespearetidsskrift.

"Simplicissimun" er mesterlig figurteater om et satiremagasin i Nazi-Tyskland. Man får lyst til å gi stående applaus allerede før forestillingen begynner."

Per Christian Selmer-Andersen, Aftenposten.

Tormod Lindgren er leder for Teater Corpus. I denne produksjonen har han også samarbeidet med komponistene Frode Haltli, Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin (POING) og Maja S. K. Ratkje.

For mer informasjon se hjemmesiden https://www.teatercorpus.com

Tilknyttet (7)
Tormod Lindgren (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Thale Kvam Olsen (person) – Figurmaker
Steinar Kaarstein (person) – Figurmaker
Theater Corpus (organisasjon) – Opphavsperson
Teater Innlandet (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Simplicissimus (produksjon) – Figurspiller og figur