"Moby Dick"

Inngår i produksjon "Moby Dick", en samproduksjon med Figurteatret i Nordland og Nordland Teater m.fl.

Moby Dick ble dramatisert av Yngvild Aspeli etter romanen med samme navn av Herman Melvilles. Aspeli er leder av teaterkompaniet Plexus Polair (FR) som står bak denne produksjonen. 

Pauline Thimonnier (FR) var dramaturg og Elisabeth Holager Lund (NO/DK) var scenograf. Teaterfigurene ble designet og laget av Polina Borisova (RU/FR), Sebastien Puech (FR), Manon Dublanc (FR), Elise Nicod (FR) og Yngvild Aspeli (No). Yngvild Aspeli hadde regien på produksjonen.

Målgruppen var voksne (fra 14 år).

Premiere og visninger i Mo i Rana og på Nordland teater var den 9.-14. okober 2020. 

Den franske premieren skulle vært på Festival d'Avignon i oktober 2020, men dette ble avlyst på grunn av koronapandemien. Fransk premiere ble utsatt til 19. mai 2021, og ble spilt på Le Montford, Paris 

Produksjonen ble støttet av: Norges Kulturråd, DGCA Ministère de la Culture (FR), DRAC og Bourgogne Franche Comté Region (FR), Fond for lyd og bilde (NO), Conseil General du Val de Marne (FR), Departement de l'Yonne (FR), La Nef Manufacture d'utopies, Pantin (93-FR).

Informasjon

(Objekt ID 137663)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 9. okt. 2020
Kategori Andre figurer
Emneord Voksne, Unge
Størrelse Moby Dick er i menneskestørrelse.
Lisens

Plexus Polaire, Figurteatret i Nordland og Nordland Teater m.fl.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

FiN skriver om produksjonen: "Få har skildret kampen mellom menneske og natur som Herman Melville gjør i Moby Dick - den eldgamle, hvite hvalen som leder kaptein Akab og hans besetning mot undergangen og sitt eget indre mørke. I denne forestillingen er Melvilles klassiker tolket av regissør Yngvild Aspeli og den franske teatergruppen Plexus Polaire i samarbeid med Nordland Teater og Figurteatret i Nordland - det gjøres med syv utøvere, femti figurer, videoproduksjoner, orkester og en hval i ekte størrelse."

De medvirkende var:Andreu Martinez Costa (ES), Maja Kunsic (SL), Aitor Sanz Juanes (ES/FR), Sarah Lascar (FR), Viktor Lukawski (PL/CA), Alice Chené (FR), Pierre Deverine (FR), Rune Lølding (NO) som deler rollen med Ishmael. 

Kilder:

Figurteatret i Nordland:  www.figurteatret.no/produksjoner,  02.02. 2023.

Plexus Polaire, plexuspolaire.com, 02.02.2023, https://www.plexuspolaire.com/moby-dick-en-cration-en?utm_source=Etranger&utm_campaign=ab969e8ff4-EMAIL_CAMPAIGN_2020_01_16_11_24&utm_medium=email&utm_term=0_5c544d14a1-ab969e8ff4-530343345

Materialtyper

Antallet teaterfigurer i denne produksjonen var femti, alle unike i sin konstuksjon, teknikk, form, uttrykk og bruk av materialer. Alle figurene fortjener en grundig omtale, men det er dessverre ikke mulig av tekniske og ressursmessige grunner. Teaterfigurene er verdt en egen bok og/eller en egen audiovisuell presentasjon.

Red. må nøye seg med å omtale hovedfiguren Moby Dick og vi kan kun gi noen stikkord om hans ytre utseende. Størrelsen på denne teaterfiguren var som et voksent menneske. Han ruvet. Ansiktisuttrykke var 'furet og værbitt' og øynene var insunket. Han kunne bevege munnen. Grått hår og skjegg omkranset hodet. Han hadde en løs frakk som rakk til anklene, en blå genser og et par grågrønne langbukser på den ene benet. Buksene på det andre benet rakk til over kneet, leggen var en trefot. Han hadde sko på den 'friske' foten og 'humpet' på trefoten.

Det er uvisst hvilket materiale som frakken ble laget av, den var viktig fordi stoffet var i bevegelse som igjen skapte et 'blest' om figuren. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. Red. har også sett forestillingen. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til denne figuren var komplisert. Et stort 'skjelett' med bevegelig kropp, ledd og lemmer etter mal av et menneske: ledd i kjeve, hals, overkropp, mage, hofter, kne og ankelledd, skulderledd, albueledd, håndledd og samtlige ledd i ben, ankel med unnakt av trefoten. Den var stiv som en stokk og gjorde figurene mer dramatisk. 

Moby Dick ble spilt på flere måter. Av fotoene kan vi se sortkledde figurspillere, det er fire av dem, som gir liv og animere figuren. Andre foto (fra hjemmesiden til Plexus Polaire) ser vi at figuren blir beveget ved hjelp av lange, tykke tau, som ble festet til figurens vitale ledd og lemmer. Det var selvfølgelig figurspillerne som holdt/beveget tauene, men de hadde stor avstand til figuren. Her har vi nevnt to forskjellige måter å animere Maby Dick  på, men under framføringen var det flere. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. Red. har også sett forestillingen. 

Annen info

Moby Dick vant Heddaprisen i kategorien for beste audiovisuelle design!

To presseomtaler om produksjonen: 

 SNES:

"Yngvild Aspeli's work is magnificent. The atmosphere created by the lights, video and music is magical. The voice of the actors brings out beautiful passages from Melville's text, the puppet bring the boat,  the crew, the world of the depths to life. They are splendid, disturbing, foolish and bearers of death like Ahab."

Toute la Culture:

"A dark and powerful philosophical tale." 

Moby Dick var en storsatsing av teaterkompaniet Plexus Polaire. De har tidligere samarbeidet med Figurteatret i Nordland om produksjonen Aske og Chambre Noir. Det er første gang Plexus Polaire har samarbeidet både med Figurteatret i Nordland og Nordland Teater. 

Yngvild Aspeli overtar som leder for Figurteatret i Nordland høsten 2022. Hun etterfølger Preben Faye Schöll. 

For mer informasjon se: www.plexuspolaire.com/moby-dick

Tilknyttet (8)
Elisabeth Holager Lund (person) – Scenograf
Polina Borisova (person) – Figurmaker
Yngvild Aspeli (person) – Figurmaker
Manon Dublanc (person) – Figurmaker
Elise Nicod (person) – Figurmaker
Plexus Polaire (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Moby Dick (produksjon) – Andre figurer