"Joe 5"

Inngår i produksjon "Joe 5", samproduksjon med Duda Paiva Company (NL), STMSND (NL) og Figurteatret i Nordland.

Joe 5 var hovedkarakteren i produksjonen med samme navn, en fremtidsvisjon av teaterkompaniet Duda Paiva (NL).

Idé og regi var ved Duda Paiva og dramaturgien ved Kim Kooiman. Duda Paiva og André Mello hadde ansvar for teaterfigurene.

Premieren var på verdensfestivalen for figurteater i Charleville-Mézières  26+27 September 2019. Målgruppen var voksne. 

Samarbeidspartnere var: Fonds Podiumkunsten/Gemeente Amersfoort (NL) og det visuelle kunstnerkollektivet STMSND (navnet er inspirert av Stamsund).

Dette objektet omhandler teaterfigur i produksjonen med samme tittel.

Informasjon

(Objekt ID 137477)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato sep. 2019
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Voksne
Størrelse Ca. 120-130 cm
Lisens

Duda Paiva Company, STMSND, nederlands kunstnerkollektiv som jobber med lys, lyd og interaktiv design og Figurteatret i Nordland. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I en verden som er i rask endring og hvor begreper som tid, rom og kommunikasjon går helt nye veier, blir det skapt nye livsformer. Det som en gang var science fiction, er sannsynligvis nå blitt en realitet. I denne fremtidsvisjonen møter vi Joe 5 som mottar et nødanrop og legger ut på en ekspedisjon til Mars, det hele er i gang "baller på seg"...  

Hvordan påvirker menneskehetens destruktive natur våre omgivelser? Og hva med resten av universet? Finnes det en felles fremtid, eller har alt forandret seg så mye at det ikke er plass igjen for hvem vi er og vårt tankesett?" (FiN).

Skue-/dansere-/figurspillere: Duda Paiva, Josse Vessies el. Llija Surla

Kilder: Figurteatret i Nordland. Informasjon/program fra Duda Paiva Company. www.dudapaiva.com   info@dudapaiva.com

Giver: Figurteatret i Nordland, 31.01. 2023.

Materialtyper

Duda Paiva bruker hovedsakelig skumgummi som råmateriale til sine teaterfigurer. Grunnen er at figurene har knapt noen begrensninger hva gjelder form, bevegelser og uttrykksmuligheter. 

Hovedkarakteren Joe 5 ble laget i skumgummi og trukket med elastisk 'netting'/stroff innsatt med gullpaljetter. Under skumgummi og 'nett' må det ha vært en form for skjelett som hode og kropp ble bygget på. Skjelettet har vært svært bøyelig og samtidig har figuren kunne bevege seg på en presis måte, jf. de forskjellige posisjonen på fotoene. Alt tyder på at kompaniet selv har utviklet en egen konstruksjon og teknikk for disse figurene.

For de som måtte være interessert å vite mer om teaterfigurene er vår anbefaling å ta direkte kontakt med kompaniet og spesielt med Duda Paiva som også konstruerer og produserer teaterfigurer.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og informasjon fra nettsiden til kompaniet. 

Konstruksjon/teknikk

Red. ønsker ikke å gå nærmere inn på konstruksjonen til teaterfigur Joe 5, vi viser til hjemmesiden til kompaniet. 

Når det gjelder spilleteknikk er Joe 5 blitt kategorisert under "figurspiller og figur". Knapt noen figurspiller/aktør i samtiden har en så intim og kroppslig samhandling med teaterfigurene som Duda Paiva. Vi kan med rette kalle det en symbiose mellom danser/figurspiller og figur i det Paiva 'låner' figurene sine egne ben og/eller arme. Figuren og aktøren er konstruert som en symbiose og spillet uttrykker også denne samhørighet.

Paiva spiller på humor, originalitet, overraskelser, dramatikk, men også på horror.

Vurdering er gjort på bakgrunn av forto og kjennskap til kompaniet, i tillegg til informasjon på nettsiden. 

Annen info

Duda Paiva kombinerer dans og figurteater på en genuin måte og han har  således bidratt til å fornye scenekunsten - spesielt figurteater og dans. Paiva har et dyktig ensemble som han samarbeider med.

For mer informasjon se på kompaniets hjemmeside:

www.dudapaiva.com

Tilknyttet (5)
Duda Paiva (person) – Figurmaker
André Mello (person) – Figurmaker
Duda Paiva Company (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Joe 5 (produksjon) – Figurspiller og figur