"Solace"

Inngår i produksjon "Solace", samproduksjon med Numen Company Team (Tysk) og Figurteatret i Nordland.

Solace var en poetisk forestilling inspirert av det japanske Butoh-teatret. Solace kommer fra det latinske "solatium" som betyr lindring og trøst. 

Uta Gebert /alias Tibo Gebert hadde ansvar for konsept, teaterfigurer, scenografi og kostymer. Kunstnerisk samarbeidspartner (outside eye) var: Gabriel Hermand-Priquet og dramaturgisk konsulent var Ruth Mariën. 

Premieren var i Strasbourg, (Frankrike ) i mars 2018, men publikum i Stamsund fikk se en "preview" den 3. november 2017. Solace ble spilt i Norge, Frankrike og Tyskland. Målgruppen var voksne.

Co-produsenter var også: TJP - Centre dramatique national d'Alsace, Schaubude Berlin, Festival Mondial des Théâtres de Marionettes Charleville-Mézières, CCPO Oloron Sainte Marie, Le Manège de Reims-Scène Nationale, T-Werk Potsdam, Le théâtre des 4 Saisons, Gradignan, Fonds Transfabrik - French-German fund for Performing Arts og Figurteatret i Nordland.

Dette objektet omhandler teaterfigur i produksjonen med samme tittel.

Informasjon

(Objekt ID 137396)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato mar. 2018
Kategori Andre figurer
Emneord Unge, Voksne
Størrelse Ca 120 - 125 cm.
Lisens

Numen Company Team (tysk) og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Temaet i denne produksjonen handler om trøst, beskyttelse og støtte.

En ung gutt står fast og alene på et mørkt og ukjent sted. Han er omgitt av ulike vesener som han føler, men som han ikke kan se. Er de hans beskyttere eller hans fiender?

Solace er en visuell produksjon med gåtefulle assosiative bilder, som berører det skjøre forholdet mellom omsorg og forvandling. (FiN) 

I vår samtid, dominert av adskillelse og ensomhet, kan beskyttelse og støtte bli et følsomt og vanskelig tema. Den stemmeløse og gestiske dialogen mellom en 'levende' karakter og vesener/objekter kan utfordre vårt eget forhold til  omsorg og ensomhet. (Numen Company).

Figurspiller: Uta Gebert/Tibo Gebert hadde med seg danseren Marine Chesnais, som sammen med Mélanie Cholet vil alternere i danserollen. 

Kilder: Figurteatret i Nordland. www.figurteatret.no/produksjoner.

Giver: Figurteatret i Nordland, 27.01. 2023.

Materialtyper

I denne produksjonen var det én teaterfigur som var hovedkarakteren. Han ble designet og utformet som en ungdom (ca. 15-16 år): kledd i langbukser, hettegenser (vises på noen foto), en løs vest med pelsbeslag og støvler på beina. Gutten hadde  en stor hårmanke på hodet, det kan ha vært av naturlig hår eller kunstig. Han så ut som en slentrende ungdom i samtiden. Ansiktet var superrealistisk og uttrykksfullt. 

Klærne kunne like godt ha vært kjøpt i en klesbutikk, men det ble de selvfølgelig ikke. De ble spesialsydd for denne teaterfiguren og det kan se ut som om mye av materialet var av bomull. Sikkert var det en blanding av ulike tekstiler. Vi vil ikke spekulerer om kroppen som skjuler seg under tekstilene, men alt tyder på at menneskekroppen var malen for denne karakteren. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

'Skjelettet' eller kroppen hadde ledd og lemmer som skulle ligne bevegelsene til en ungt gutt. Det ble sikkert brukt både lette materialer som f.eks. isopor, skumgumm og/eller vatt for å skape kroppsform. Til bevegelige ledd og andre konstruksjoner ble det høyst sannsynlig brukt tre. Dette kan gjøres på mange måter og teatret Numen Company har faglig kunnskap om konstruksjon av teaterfigurer. Det fremkommer tydelig av resultatet. Munnen var halvåpen, men bildet forteller ikke noe om den kan åpnes og lukkes. Trolig var det ingen konstruksjon som kunne bevege munnen.

Spilleteknikken var derimot krevende. Figurføreren var kledd i sort fra topp til tå for ikke å synes. Det ble muligens også brukt sort teater, en spesiell lysteknikk, som gjør figurtspilleren minst mulig synlig, helst usynlig. Red. har sett denne produksjonen og husker at lyset var svært dempet under det meste av fremføringen. Dempet lysbruk bidrar til å gjøre figurspilleren mindre synlig, men det er selvfølgelig ikke den eneste grunnen.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

Lofotposten skrev om produksjonen:

"Scenebildene, tablåene, figurene som viser seg i skyggene og musikken til  Rowe holder publikum fast, og tvinger samtidig fram en dyp, eksistensiell refleksjon: Hvem er jeg uten de andre?"

Uta Gebert /Tibo Gebert er leder av Numen Company som er stasjonert i Berlin. Hen har utviklet produksjonen sammen med sin kunstneriske partner Gabriel Hermand-Priquet.

"Musikken er av den amerikanske komponisten Hahn Rowe, som har spilt med storheter David Byrne og produsert album for blant annet Yoko Ono." (FiN). 

For mer informasjon se http://www.numen-company.com/repertoire/solace

Tilknyttet (4)
Tibo Gebert (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Numen Company (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Solace (produksjon) – Andre figurer