"Nordicité"

Inngår i produksjon "Nordicité", en samproduksjon med Théâtre Incliné og Figurteatret i Nordland.

Nordicité ble beskrevet som en scenisk montasje fra en reise langs poralsirkelen. Idé, konsept og regi var ved José Babin. Hun samarbeidet om manus med Pascal Brullemans samt med et team av norske, finske og canadiske kunstnere. De hadde ulike utgangspunkt for å undersøkte fenomenet "nord" eller "nordisitet"som direkte oversatt betyr "å være fra nord". Oversettelsen av manus var ved Mathilde Perallet. Scenografien og videokonsept var ved Kalle Nio, ansvarlig for kostymedesign og teaterfigurer var Émilie Tacine.

Kunstnerisk rådgiver i Norge var Bente Andersen, Samovarteatret og vitenskapelig rådgiver ved Daria Schwalbe (Arktisk Institut, København).

Klimaendringene var et underliggende tema i denne produksjonen.

Urpreieren var den 11. november 2016 i Stamsund. Den kanadiske premieren  var den 9. mars 2017. I løpet av våren ble produksjonen spilt på Festival des Cateliers i (Montreal) og høsten 2017 på verdensfestivalen for marionette (figurteater) i Charleville-Mézières. 

Informasjon

(Objekt ID 137328)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 11. nov. 2016
Kategori Maske
Emneord Unge, Voksne
Størrelse Isbjørnen har menneskestørrelse.
Lisens

Théâtre Incliné og Figurteatret i Nordland. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Selve produksjonen har inngått i et tre årig prosjekt (2016-2018), som også har innbefattet reiser, forestillinger, kortfilmer og workshop.

Skuespillerne var: José Babin, Marc André Goulet/Bryan Morneau og Nadime Walsh/Mélanie Chouinard 

Kilder:

Figurteatret i Nordland. - www.figurteatret.no/produksjoner - Faye-Schøll, Preben: "Omveien til fortellingen om nord", Ånd i hanske, 1/2016. Årgang 34.

Giver: Figurteatret i Nordland,  24.01. 2023.

Materialtyper

Et av fotoene fra denne produksjonen var en aktør med isbjørnmaske tredd over hodet. Dette isbjørnhodet ble trolig formet i leire, for så å kunne gjøre en avstøpning av formen. Støpematerialet var sannsyligvis papir og lim. Den tørre støpeformen ble så delt i to for å kunne fjerne leirmassen. Deretter ble den limt sammen igjen. Dette er en gammel teknikk som ble (og blir) mye brukt  for å kunne former teaterfigurer som har lett egenvekt. Isbjørnen hadde svært uttrykksfulle øyne.

Andre dyr medvirket også i denne produksjonen inklusive fisker, men red. har valgt å la isbjørnen representer produksjonen i figurteater-galleriet.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hodet til isbjørnen må sitte godt på skuespillerens eget hode, en 'hjelm' eller annen festeanordning var nødvendig inne i hulrommet til isbjørnmasken.

Isbjørnenes fysiske uttrykk ble gestaltet av skuespillerens egen kropp. De sorte damestrømpene som rakk til lårene kunne tyde på at teaterfiguren var en hun-isbjørn. Vi ser også at skuespilleren har på seg en liten bukse (nærmest underbokse). Overkroppen til skuespilleren/isbjørnen er foroverbøyd og derfor ser vi lite av den, men kroppsuttrykket er ekspressivt - smyger den seg på tærne?

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Figurteatret i Nordlans skriver at José Babin er kunstnerisk leder for kompaniet Théâtre Incliné som er stasjonert i Quebic. I 2016 feiret teatret sitt 25-års jubileum. Babin har skapt et visuelt teater, av noen kalt billedteater, som sammenføyer lys, musikk, kropper og materialer. Hun ønsker å skape et "holistisk teater, hvor skuespillerne, dukkspillerne, eller danserne relaterer seg til samtlige elementer som benyttes til å skape bilder på scenen. Skuespilleren  forteller historien sammen med alle de andre elementene. 

Prosjektet har en egen web-plattform som du finner på:

http://theatreincline.ca.

Støttepartnere: La Maison des arts de Laval - Festival de Casteliers    (Montréal), Institut culturel Avataq (Montréal), Mark K. Watson et le group Nunalijjuaq (Montréal Inuit Action Research Project), Daniel Chartier et La Chaire de recherche sur l'imagination du nord, de l'hiver et de l'Arctique, Daria Schwalbe de Arktisk Institut (Copenhagen), ASSITEJ - Finland, Bravo! International Festival (Helsinki) og TINFO - Festival of Wonder (Silkeborg, Danmark).

Tilknyttet (5)
Kalle Nio (person) – Scenograf
Émilie Racine (person) – Designer
Théâtre Incliné (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Nordicité (produksjon) – Maske