"Ukjent Land"

Inngår i produksjon "Ukjent Land", en samproduksjon med Het Houten Huis, Oorkaan og Figurteatret i Nordland.

Ukjent Land var en musikkteaterproduksjon som tok for seg de følelser som mange i dag kjenner på når de ankommer et nytt og ukjent land. Bak konseptet og regien sto Elien van den Hoek  og Inez de Bruijn fra det nederlandske kompaniet Het Houten Huis. Elien samarbeidet med Gienke Deuten om regien. Dramaturgikonsulent var Preben Faye-Schjøll og den musikalske dramaturgien var ved Caecilla Thunnissen. Marlies Schot var ansvarlig for scenografi og rekvisitter.

Produksjonen var et samarbeid med Oorkaan (NL) og Figurteatret i Nordland.

Ukjent Land hadde premiere den 2. september 2016 på Figurteatret i Stamsund.

Informasjon

(Objekt ID 137273)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2016
Kategori Papirfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 40-45 cm.
Lisens

Het Houten Huis, Oorkaan og Figurteatret i Nordland. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

"Etter en lang reise planter hun koffertene sine på den isete fjelltoppen. Alt er hvitt og holkeglatt. Dette er hennes nye hjem, men alt er underlig og fremmed. En boble leverer posten. Merkelige naboer kommer for å hilse på henne. Lys skinner fra under snøen og underlig musikk kan høres. Gradvis finner hun ut hvordan ting fungerer i det ukjente landet. Men når hun åpner kuffertene sine, flommer hjemlengselen og minnene ut. 

Skuespillere var: Inez de Bruijn/Daniëlle van de Ven

Kilder: Figurteatret i Nordland: www.figurteatret.no/produksjoner

Giver: Figurteatret i Nordland, 22.01. 2023.

Materialtyper

Red. har tre foto fra denne produksjonen som muligens kan fortelle litt om  materialtyper som ble brukt. Vi kan derfor bare antyde en mulighet som gir seg umiddelbart ut fra fotografiene. Den lille hvite figuren, som vi ser på det ene fotoet, var høyst sannsynlig en brettet papirfigur. Den får en annen dimensjon ved at de kantete linjene/formen gjentas i scenografien, men da vesentlig forstørret. Her får hver av oss fabulere videre hva dette kan bety...

Igjen kan internett gi mer informasjon.

Vurdering er gjort utelukkende på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Vi antar at den lille, hvite, brettede figuren var en karakter, muligens en hovedkarakter. Fotoene forteller ingen ting om konstruksjon, sannsynligvis har denne brettede figuren ikke hatt noen konstruksjon. Det ser ut som det visuelle konseptet har vært svært enkelt.

Sammenhengen mellom den lille figuren og de store scenografielementene er uvisst, men informasjonen fra FiN forteller om et øde og ugjestmildt islandskap som hovedkarakteren kommer til. Følgelig er det nærliggende å tenke at de store, hvite elementene var uttrykk for dette islandskapet. 

 Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Hvordan ble Ukjent Land til: "I 2010 var den nederlandske regissøren Elien van der Hoek i Stamsund, sammen med gruppen The Lunatics, for å lage forestillingen Vindstille. Under oppholdet ble Elien oppmerksom på det nyopprettete flyktningemottaket i Stamsund. Kontrastene var store. Her møtte hun mennesker fra for eksempel det glohete Sentral-Afrika, som plutselig befant seg i et relativt øde, ugjestmildt og snødekt landskap. En rekke spørsmål dukket opp. Et av dem var: Hvordan føles det å være fremmed i et ukjent land? Elien er i 2016 tilbake i Stamsund for å utvikle en forestilling, som startet som et spørsmål samme sted for 6 år siden." (Klipp fra FiN om produksjonen). 

Klipp fra pressen: 

"En fantastisk forestilling" - Lofotposten.

"Ukjent Land er en musikalsk og poetisk forestilling som lar barn enkelt identifisere seg med en flyktnings situasjon" - De Volkskrant.

En uttalelse fra en syrisk flyktning (Adullatif):

"The story touched my heart, because it is MY story".

Het Houten Huis (Trehuset) er et billed- og musikkteaterkompani med spesielt ansvar for scenekunst i nordregionen i Nederland.

For mer informasjon se: www.hethoutenhuis.org

Oorkaan skaper iscenesatte konserter for barn fra 1,5 til 12 år. Deres mål er å gi alle barn mulighet til å oppleve kraften av levende musikk. Gruppen er basert i Amsterdam.

For mer informasjon se: www.oorkaan.nl

Tilknyttet (4)
Marlies Schot (person) – Designer
Het Houten Huis (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Ukjent Land (produksjon) – Papirfigur