Coulrophobia

Inngår i produksjon "Coulrophobia", samproduksjon med Pickled Image og Figurteatret i Nordland.

Coulrophobia betyr frykten for klovner. Pickled Image har laget en klovneforestilling av et "fullblods" kaliber. Her er røde nesene store, parykkene overdådige og skoene altfor store.

Konsept og manus var ved Dik Downey, Adam Blake og John Nicholson. Emma Powell og Pickled Image var ansvarlig for scenografien og Dik Downey og Emma Powell hadde ansvaret for teaterfigurene. John Nicholson var regissør. 

Premieren var på Figurteatret i Nordland 27. mai 2014 og målgruppen var voksne (ungdom). Produksjonen ble støttet av Arts council England. 

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel. 


Informasjon

(Objekt ID 136423)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. mai. 2014
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Voksne, Unge
Størrelse Ca. 70 cm.
Lisens

Pickled Image og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Figurteatret i Nordland skriver følgende om produksjonen: "Etter å ha gått lei av å lage pyntelige dukketeaterforestillinger har Pickled Image gått tilbake til sine røtter. (...) Dik Downey startet med klovning på gatene i Barcelona for 28 år siden. Med seg på scenen har han Adam Blake som forlot en potensiell karriere som biokjemikert for å bli klovn. Til å veilede dem i dette potensielle teatralske selvmordet har de valgt John Nicholson som regissør. John har selv opptrådt som klovn over hele verden med sitt kompani Peepolykus."

De to figur-/skuespillerne var Dik Downey og Adam Blake.

Kilder: Figurteatret i Nordland, www.figurteatret.no/produksjoner

Giver: Figurteatret i Nordland

Transportert: 09.01. 2023.

Materialtyper

I Coulrophobia var hovedkarakteren en klovn som ble spilt av to skue-/figurspillere. De fleste kjente karakteristika på en klovn var her overdimensjonert til det groteske.

Ansiktsmasken var trolig støpt i et solid materiale, det kan ha vært glassfiber. Den røde munnen strakk seg langt utover kinnene og underleppe og hake kunne åpnes til et stort gap. Klovnen hadde en rød kule på nesa og  øyne med trist blikk. Ørene var særdeles store og på hver side av hodet, over ørene, var det stive hårtuster som sto rett ut til hver side. Disse trekkene framgår tydelig av fotoet.

Klesdrakten hadde store prikker i forskjellige farger på lys bakgrunn. Tre store røde dusker var festet foran på drakten som ellers var vid og posete. Klovnen hadde også en vid, orange klovnekrage rundt halsen. Vi kan ikke se føttene på fotoet, men høyst sannsynlig hadde klovnen særdeles store sko. Red. gjetter at hendene også var store. Kostymet til klovnen ble sannsynligvis laget i bomull. Under klovnedrakten har figurmakeren sikkert brukt mye vatt  for å gi kroppen til klovnen volum.    

Kostymene til de to skue-/figurspillere var, på samme måte som klovnen, overdimensjonert og grotesk, men svært uttrykksfulle. Klovnen og de to aktørene kledde hverandre. De tilhører samme univers.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Klovnen hadde et håndtak i bakhodet som aktørene kunne holde i. Det fremkommer av fotoet at bakhodet var hult. Inne i hulrommet var det en mekanisme som gjorde at munnen kunne åpnes og lukkes. Forøvrig hadde denne teaterfiguren mange ledd: i halsen, i skuldrene, albuene og håndleddene. Det var også ledd i kroppen og beina for at figuren kunne beveges i alle retninger og posisjsoner. 

Konseptet i denne produksjonen var åpent spill og samspill med figuren og skue-/figurspillere på scenen. De to aktørene var begge klovner og handlingen, så vel som aksjonene på scenen, var halsbrekkende og ustyrtelig morsomme. Vi viser til pressens uttalelser som red. kan underskrive. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og erindringer fra en forestilling. 

Annen info

"Det villeste og morsomste jeg har sett på lang tid". Harstad Tidende.

"Mesterlig klovnelek...frekk. Vulgær, sær og fantastisk! Våganavisa.

"Noe av det sykeste jeg har sett på en scene. En hemningsløs oppvisning i teatralsk galskap jeg kan love deg du aldri har sett maken til". Rana Blad.

"Førr en kveld! Har ikke flirt så mye på lenge." Publikums tilbakemelding. 

Tilknyttet (6)
Emma Powell (person) – Scenograf, Figurmaker
Pickled Image (person) – Scenograf
Dik Downey (person) – Figurmaker
Pickled Image (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Coulrophobia (produksjon) – Figurspiller og figur