Mary

Inngår i produksjon "Made in China", samproduksjon med Wakka Wakka (norskamerikansk) og Figurteatret i Nordland.

Marry var hovedkarakteren i produksjonen Made in China, produsert av det norsk-amerikanske kompaniet Wakka Wakka. Konsept, regi og scenografi var ved Kirjan Waage og Gwendolyn Warnock. Begge hadde også ansvar for teksten i samarbeid med ensemblet. Figurdesign/konstruksjon var ved Kirjan Waage og figurkonstruksjon/design objektfigurer var ved Dorothy James.  Dragekonstruksjonen var ved Andrea Osp Karlsdottir, Bec Sloane og Ashley Rose Horton.

Førpremieren var i Stamsund den 4. desember 2015 og premiere i New York var i januar 2017 med  turne i 2017 og 2018. Målgruppen var ungdom og voksne. 

Skisser til teaterfigurene er lagt ved dette objektet. 

Produksjonen ble støttet av:

Norsk Kulturråd, Nordland Fylkeskommune ved Figurteatret i Nordland, Jim Henson Foundation, Creative Capital, The Map Fund, New York State Council on the Arts og Dartmouth College. 

Informasjon

(Objekt ID 131890)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. des. 2015
Kategori Stangfigur
Emneord Voksne, Unge
Størrelse Ulike størrelser, men i snitt ca. 60-70 cm.
Lisens

Wakka Wakka  og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

"Dette stykket handler om globalisering, nærmere bestemt om menneske-rettigheter og masseproduksjon i Kina av billigvarer for det amerikanske markedet. For å avspeile de to kulturelle ytterpunktene i handlingen henter musikken temaer både fra amerikansk og kinesisk  tonespråk. I produksjonen inngår 30 teaterfigurer, syv figurspillere, fem musikere og innslag av animasjonsfilm. I denne produksjonen samarbeidet Wakka Wakka med kammermusikere fra Minensemblet (lokalisert i Narvik), som også medvirket under spilleperioden i New York." Kilde:Wikipedia. 

På scenen medvirket: Heather Gilbert, Wei-Yi Lin, Dorothy Loechel, Andy Manjuck, Peter Russo, Hansel Tan Shenwei og Yuekun Wu.

Kilder: Figurteatret i Nordland: www.figurteatret.no/produksjoner/ og Wikipedia: www.wikipedia.org/wiki/Wakka_Wakka-Productions

Giver: Figurteatret i Nordland, 13.10. 2022

Materialtyper

Redaksjonen har valgt å kalle hovedpersonen for Mary, slik presenterer hun seg selv på YouTube.

Mary var en kryssning mellom en stangfigur og muppet som de fleste andre menneskefigurene i denne produksjonen. Mary viste mye rosa hud.  

Huden ble laget av et elastisk, litt skinnende stoff. På mange av fotoene hadde hun en kort blå kjole, dekoret med blomster. Underbukse/shorts var synlige nedenfor kjolekanten. Dette var de ytre og synlige materialene, men figurmakerne må ha brukt mye skumgummi og vatt for å forme selve figuren som lar seg bøye i alle regninger. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Mary er kategorisert som stangfigurer fordi hun har en liten stang festet til figurenes håndledd, men hun er også muppet med et svært bevegelig munnparti.  Hun er  m a o en krysning av to kategorier. Sannsynligvis ble de andre menneskefigurer bygget over samme lest som Mary.

Det var figurspillerens hånd inne i holdet på figuren som animerte/spilte den. Mary og hennes medspillere hadde mange konstruksjoner og ledd som kunne uttrykke et stort register av følelser og uttrykk (f.eks. ble armene hyppig brukt til å gestikulere med). 

I mange spillesituasjoner har det vært nødvendig med to figurspillere (eller flere) på én og samme figur. Figurspillerne var kledd i sorte heldekkende drakter for å være minst mulig synlige under spillet.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Figurteatret i Nordland skriver: "Norskamerikanske Wakka Wakka ser med sitt kjente svart-humoristiske vis på vårt ambivalente forold til Kina. Kina er verdens største vareprodusent og samtidig et land som man har dokumentert bryter grunnleggende menneskerettighetert. I denne musikalen vil kjærligheten være i fokus!

Wakka Wakka har hatt enorm suksess verden over med de tre forestillingene Fabrik (2007), Baby Universe (2010) og Saga (2012), alle forestillingene produsert på Figurteatret."

For mer informasjon om Wakka Wakka se: www.wakkawakka.org

Tilknyttet (5)
Kirjan Waage (person) – Designer, Scenograf, Figurmaker
Gwendolyn Warnock (person) – Scenograf
Wakka Wakka Productions (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Made in China (produksjon) – Stangfigur